Rákellenes szelén

A szelén rákmegelőző hatása attól függ, milyen formában jutunk hozzá.

A legújabb kutatások szerint a szelén rákellenes hatása nagyban függhet attól, hogy milyen formában visszük be ezt az esszenciális mikrotápanyagot a szervezetünkbe. A szelén ugyanis rengeteg formában megtalálható a természetben és egyes szelénkészítményeknek valóban lehetnek rákmegelőző hatásai.

Bár a Nutritional Prevention of Cancer elnevezésű klinikai felmérés adatai szerint a szelén valóban csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét, a Selenium and Vitamin E Cancer Prevention kutatás során nem sikerült kimutatni a szelén rákmegelőző hatását.

dio2

Hugh Harris és kollegái szerint a két kutatás közti legnagyobb különbség a vizsgált szelén típusa volt.

Hogy bizonyítsák a két szeléntípus, a SeMet és a MeSeCys eltérő kemoprenvetív hatásait, a kutatók megvizsgálták a két anyag tüdőrákos sejtekre gyakorolt hatását. A vizsgálatokból kiderült, hogy a MeSeCys sokkal több rákos sejtet pusztított el, mint a SeMet, és a két anyagot másként is dolgozzák fel a sejtek. A kutatók szerint ez lehet a magyarázat a szelén kétes hírnevére. A kutatás részletes leírása a Biochemistry című szaklapban olvasható.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.