Rákbetegség – 8 jel, hogy fel kell készülni a búcsúra

Azonosították a kutatók azt a 8 jelet, amely jelzi a rákban szenvedő ember szeretteinek, hogy itt az ideje előkészíteni a búcsút, felkészülni a halálára – utolsó napjait éli ugyanis a beteg…

Meghatározták kutatók a közelgő halál nyolc jelét – a felfedezés segíthet a rákbetegségben szenvedők családtagjainak, barátainak valamennyire felkészülni arra, hogy ezek lesznek az utolsó napok. Ha fel lehet erre készülni egyáltalán.

Nyolc konkrét fizikai jel van ugyanis, melyek erőteljesen jelzik, hogy egy előrehaladott rákos megbetegedéssel küzdő ember életének utolsó napjaihoz érkezett. A kutatók azokra az árulkodó jelekre összpontosítottak, melyek jelentkezése után legfeljebb csak 3 napja van hátra a betegnek. Abban bíznak, hogy az információ segít a szenvedő szeretteinek és az őt ápolóknak jobban kezelni a helyzetet és meghozni olyan döntéseket, melyeket az élet végén szokás.

„Tanulmányunkkal azonosítottunk számos klasszikus jelet, melyek megfigyelhetők a betegen, ha az orvos, az ápoló vagy családtag az ágya mellett ül – segítségükkel meghatározható, hogy itt az ideje készülni a búcsúra – mondta el Dr. David Hui, a Houston-i Texas-i Egyetem Anderson Rákközpontjának orvosa, palliatív ellátás és rehabilitáció részlegének professzorasszisztense. Hozzátette, kollégáival úgy gondolják, hogy ezek a jelek nemcsak a rákban szenvedő betegekre vonatkozhatnak, ugyanis megjelennek a halál természetes folyamatának részeként.

A Cancer szakfolyóiratban közzétett listát a kutatók azután állították össze, hogy több mint 350, előrehaladott állapotban levő rákos beteg fizikai változásait figyelték közvetlenül a halált megelőző időszakban. A pácienseket egy vagy két rákközpontban kezelték, az Egyesült Államokban illetve Brazíliában, valamennyien az akut palliatív osztályon feküdtek, ahová életük utolsó szakaszában kerülnek a betegek.

A fizikai változásokat naponta kétszer jegyezték fel – tudatta a tanulmány. A vizsgálat ideje alatt a betegek több mint fele (57 százaléka) halt meg. A végén a szerzők összegyűjtötték azt a 8 mutatót, amely a legpontosabban jósolja meg a közelgő halált.

beteg

Egyike ezeknek annak képtelensége, hogy a beteg rendesen lezárja a szemhéját. Egyre csökken a képessége arra is, hogy a reagáljon a vizuális ingerekre; kevésbé tud reagálni már a hangokra és szavakra; az arc lekonyul; a pupillák nem reaktívak; jellemző a nyak extrém megnyúlása (mely miatt a beteg feje hátrahanyatlik, amikor lefekszik); a hang hörgővé válik és vérzés indul meg a felső emésztőrendszerben.

„Fontos azonban kiemelni, hogy csak elenyésző számú olyan beteg van, akinél valamennyi jel megfigyelhető a halála előtt – fogalmazott Dr. David Hui. – Többségüknél legalább egy jel megmutatkozik életük utolsó három napjában. Ezen jelek jelenléte erőteljesen azt sugallja, hogy a halál három napon belül be fog következni. Amennyiben viszont nem észleljük a jeleket, sem szabad biztosra venni, hogy a beteg nem fog meghalni napokon belül.”

Egyes jelek jóval gyakoribbak, mint mások – vannak, amelyek csak a betegek 5 százalékánál fordulnak elő, de olyanok is, mely a 80 százalékuknál tapasztalható az utolsó három napban – derül ki a tanulmányból. Dr.Hui arra is figyelmeztet, hogy mindig lesznek kivételek, akik eltérnek az átlagostól, akikre nem vonatkozik a szabály. Minden egyes szituációra nyilvánvalóan nem terjedhet ki a lista. A kivételek magukba foglalhatják a hirtelen halált, de azt is, ha a beteget géppel lélegeztetik az intenzív osztályon.

Dr. R. Sean Morrison, a Lilian és Benjamin Hertzberg Palliatív ellátási intézet vezetője a New York-i Mount Sinai Icahn egészségügyi iskolában. Úgy vélekedik: az orvosok számára nem ismeretlenek a közelgő halál jelei, a lista különösen a családok számára lehet nagy segítség, akik szeretnének valamilyen módon felkészülni szerettük halálára. „A palliatív ellátási közösségben ez a dolog nagyon is ismert, és nem is csak a rákos megbetegedések esetében. Mindenkire vonatkozhat a lista, akár rákban szenved, akár szívbeteg, tüdőbeteg, lehet a betegsége demencia is – ugyanis a tünetek, melyeket a rákos betegeknél megfigyeltek, csaknem univerzálisak, mindenkire jellemzőek az élet végén” – mondta el Dr. Morrison.

„Klinikai szempontból viszont – fogalmazott Dr. Morrison – nem gondolom, hogy olyan nagy segítség a lista, ugyanis itt valóban közvetlenül a halál előtti napokról, órákról beszélünk, amikor a beteg már nem tud érdemben reagálni dolgokra, nem interaktív vagy éppen kómában „várja” a halált. Remélhetőleg addigra a családtagok, a barátok már számítanak az elkerülhetetlenre és elrendeznek mindent, akár már a komoly műtétek előtt megbeszélik a fontos dolgokat…”

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy mégiscsak segítség lehet a közelgő halál jeleit ismerni a családtagok számára, tájékoztató jellegű, hiszen sokan azt szeretnék tudni, mennyi idejük maradt még a szerettükkel. Ezt pedig nagy eséllyel meg lehet így jósolni.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Egy válasz

  1. Tivadar

    A jegyesem 24 eves,2 mutet utan ujra visszajott a rak. szetterjed mindenhova,igy mondtak az orvosok. mondtak,h par honap es elbucsuzhatunk tolle. srgasag,hirtelen fogyas es sok alvas az elmult honapban. a szemhejat nem birta lecsukni egeszen es nem volt maganal. mindenki lemondott rolla. En beszereztem canabis olajat 90% THC,akitol szerztem azt mondta,h van meg remeny,hat akkor miert is ne probaljuk meg. barmit megevett,megivott,kidobta magabol. amiota issza az olajat,kb 6 napja,felkelt az agybol,nem dobja ki az etelt es meg a vizelet es szeklet is elindult. nagyon sovany,de 6 nap alatt sok pozitiv valtozas. Erdekelne,h ez most jo hir es kigyogyulhat,vagy pedig csak atmeneti allapot es megis be fog kovetkezni a dolog amire nem birunk felkeszulni? koszonom elore is a vallaszt.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.