Rák: az éjszakai műszakban dolgozó nők nagyobb veszélyben vannak?

Az éjjeli munka jelentősen növeli a daganat esélyét?

Az éjszakai műszakok nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a nőknél kialakuljon a rák – állítja egy új tanulmány.

Éjjel dolgozunk? Munkánk megköveteli az éjszakai műszak vállalását? Sajnálatos hír, hogy kutatók a közelmúltban arra jöttek rá: az ilyen munka növeli a rákos betegségek kialakulásának esélyét.

Xuelei Ma, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy mivel a mellrák az egyik leggyakrabban diagnosztizált daganatos betegség a hölgyek körében, a korábbi meta-elemzés arra koncentrált, mi lehet az éjszakai műszak és a mellrák kockázat összefüggésének magyarázata – ám a következtetések nem voltak egymással összhangban. Ezekre építve tanulmányozták Ma és kollégái, hogy hosszútávon az éjszakai műszak valóban kapcsolódik-e a nőknél közel egy tucat rákos betegséghez.

A meta-analízist 61 korábbi cikk adatainak elemzésével készítették, melyek 114 628 rákos esetet írtak le és 3.909.152 résztvevőjük volt, Észak-Amerika, Európa, Ausztrália és Ázsia területéről. A cikkekben 26 kohoranalízis szerepelt, 24 este-kontroll tanulmány, és 11 egybeépített esettanulmány. Valamennyi elemezte a hosszútávú éjszakai műszak és 11 ráktípus kapcsolatát. S egy későbbi analízis is született, amely specifikusan a hosszútávú éjszaka dolgozás és 6 ráktípus összefüggésére volt kíváncsi női ápolók esetében.

Összességében, a hosszútávú éjszakai műszak a nők körében a rák kockázatát 19 százalékkal növelte. A specifikus daganatos betegségek elemzésekor a kutatók rájöttek, hogy ezek közül a bőrrák esélye 41 százalékkal, a mellráké 32 százalékkal, a gasztrointesztinális rák valószínűsége pedig 18 százalékkal emelkedett – összehasonlítva ezeket a hölgyeket azokkal, akik nem dolgoztak éjszaka.

Xuelei Ma és kollégái azt is megállapították, hogy a mellrák megnövekedett esélye csak az Észak-Amerikában és Európában élő nőknél látszik. A dolog meglepte őket.

Lehetséges, hogy ezeken a területeken a nőknek magasabb a nemi hormon szintjük, amely pozitívan befolyásolja a hormonnal összefüggő rákbetegségeket, így az emlődaganatot is” – mondta el Ma.

A nővérek körében végzett kutatás hasonló eredményeket hozott: azok, aki dolgoztak éjjel, a mellrák esélyét 58-, a gasztrointesztinális rákét 35-, a tüdőrák valószínűségét 28 százalékkal növelték, összevetve őket azokkal a hölgyekkel, akik nem vállaltak éjszakai műszakot. Mindent összevetve a nővéreknek volt a legnagyobb esélyük a mellrák kialakulására, ha éjjel is dolgoztak. A kutatók a műszakok intenzitását is látják emögött. Megállapították ezen felül, hogy minden 5. évvel 3,3 százalékkal emelkedik a mellrák jelentkezésének esélye, ha valaki éjszaka dolgozik.

A korábbi adatok sokaságának szisztematikus integrálásával arra is rájöttünk, hogy az éjszakai műszak számos rákkal pozitív összefüggést mutat a nőknél” – mondta el Xuelei Ma, aki hozzátette: az éjjel is dolgozó hölgyeknek ezek szerint egészségvédelmi programokra lenne szükségük, valamint gyakori szűrésekre, melyek korán kimutathatják, ha valami gond van.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.