Rák: a tudatosság növeli a betegek esélyeit

Több mint háromszáz daganatos beteg és hozzátartozó érkezett Budapestre a Daganatos Betegek Napjára, ahol kutatók, orvosok, segítő szakemberek előadásai, tematikus foglalkozások segítették az egészségügy útvesztőiben való eligazodást.

A betegtájékoztató napot a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság november 8-10. közötti X. Jubileumi Kongresszusához kapcsolódva szervezték meg.

A daganatos betegeknek felkészültségre és tudatosságra van szükségük, hogy ne alárendeltjei legyenek az orvosnak, hanem partnerként vegyenek részt a gyógyítást szolgáló döntésekben – mondta prof. dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) tiszteletbeli elnöke a Daganatos Betegek Napja megnyitóján Budapesten. Hozzátette: az érintettek és hozzátartozóik számára szervezett betegnap lényege, hogy ne csak a szakorvosok legyenek tisztában a legújabb tudományos eredményekkel, hanem azt közérthető módon megismerjék a betegek is. Ezt a célkitűzést szolgálja a megalapításának 10. jubileumát ünneplő ingyenes Rákgyógyítás Magazin és a hozzá kapcsolódó www.rakgyogyitas.hu portál is.

Dr. Pajkos Gábor, az MKOT elnöke arról beszélt: az orvostársaság 3 napos budapesti kongresszusán az onkológia csaknem minden szakterülete napirendre kerül, hazai és külföldi előadók tekintik át szakterületük legfontosabb tudományos eredményeit. A kongresszus jelentőségét jelzi, hogy mintegy 600 szakorvos és szakdolgozó regisztrált a rendezvényre, valamint az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnöke is előadást tart. Az orvosszakmai továbbképzés mellett nagy várakozás övezi a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szakértőinek pénteki fórumát is, ahol a mindennapi betegellátást is meghatározó finanszírozási kérdéseket tekintik át.

Nem mindegy hányan éljük túl a betegséget és milyen életminőségben élhetünk. Minden bizonyított módszert be kell vetnünk az állapot javulásáért, de nem szabad, hogy a diagnózis után minden gondolatunkat a betegségtudat uralja – fogalmazott Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke. Kalotay Gábor arra biztatott: minden betegnek érdemes helyben megkeresnie az ott működő betegklubot, egyesületet. Ezt azzal indokolta: jobban boldogulhat az egészségügy útvesztőiben az, aki sok tapasztalattal rendelkező betegtársakat, a problémáknak is hangot adni képes civil támogatást tudhat maga mögött.

Növelhetik esélyeiket a rákbetegek is

Ha a gyógyszerekhez azonos módon hozzá is jutunk, sosem lesz esélyegyenlőség a rákgyógyításban, hiszen az onkológiáról kilépve a lakóhelytől, az anyagi körülményektől, a családi és baráti háttértől is függ, hogy ki kap támogatást a gyógyuláshoz és ki hagyatkozhat csak önmagára. Viszont bárhonnan is indul valaki, az esélyein javít, ha helyben megkeresi a sorstársakat, s él a betegklubokban, egyesületekben felhalmozott tudással és tapasztalattal – biztatta a betegeket a civil közösséghez tartozásra Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület nemrég megválasztott új elnöke.

A prosztatarákon keresztülment Kalotay Gábor figyelmeztetett: nagyon sok beteget és családot környékeznek meg a kétségbeesést kihasználni igyekvő kuruzslók és termékügynökök, hogy a segíteni akarás álcájával húzzanak anyagi hasznot a kiszolgáltatottságból. Az internet nagy segítség a tájékozódásban, de a világháló a megalapozatlan, a betegeket elbizonytalanító, veszélybe sodró tévhitek és álhírek terepe is.

Szerdán a sajtótájékoztató helyszíne adott otthont a Daganatos Betegek Napjának is: az orvoskongresszushoz kapcsolódva több mint háromszáz daganatos beteg érkezett az ország minden részéből, hogy első kézből kapjon információkat arról, mit tehetnek az orvosok, s mit önmaguk a javulásuk érdekében. A Gyógyulj Velünk Egyesület, a Tűzmadár Alapítvány és a Magyar Rákellenes Liga által jegyzet találkozón az immunterápiákról, a csalárd hirdetésekkel csodaszerként árult termékekről, a lelki válságból való kilábalásról, a gyógytornáról, a daganatos betegeknek javasolt étrendről hallhattak előadásokat, majd tehették fel kérdéseiket. A betegprogramról az ingyenesen elérhető, országos Rákgyógyítás Magazin téli lapszáma részletes beszámolót közöl.

A tudatos betegek előrébb juthatnak

A betegek felkészültségén és tudatosságán múlik, hogy mernek-e kérdezni vagy akár visszakérdeni. A talpraesett, a lehetőségeit ismerő, a terápiákat értő, a mellékhatásokra felkészülő és azok csökkentéséért tenni tudó betegeknek jobbak a kilátásaik. Sajnos sok daganatos beteg érzi úgy, hogy sodródik az árral és nincs érdemi ráhatása arra, ami vele történik. Ezen próbálunk változtatni – jelentette ki B. Papp László, a Rákgyógyítás Magazin és a www.rakgyogyitas.hu portál főszerkesztője.

Papp László elmondta: épp 10 évvel ezelőtt, 2006 novemberében indították el a Rákgyógyítás betegtájékoztató missziót, hogy a daganatos betegek és családtagjaik egy független, hirdetésektől mentes felületen tájékozódhassanak.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.