Rádöbbent a szépségkirálynő: a körömrák sajnos valós probléma

A körmön húzódó fekete csík vészjelzés

Karolina Jasko még csak középiskolás volt, amikor egy körömszalon dolgozója észrevette, hogy a jobb hüvelykujja körmén fekete, függőleges vonal húzódik. A későbbi szépségkirálynő nem is sejtette, hogy körömrák gyötri.

Nem vette észre a probléma jeleit az évekkel később Amerikában szépségkirálynővé választott fiatal lány, mivel mindig festette a körmeit. Karolina Jasko, aki 2018-ban a Miss Illinois címet viseli, mindössze középiskolás volt, amikor körömrákot állapítottak meg nála. Egy körömszalon dolgozója figyelt fel rá, hogy a lány jobb hüvelykujján függőlegesen egy fekete csík jelent meg. A vészjelet Karolina nem észlelte, ám már elkezdtek megmutatkozni a fertőzés jelei. A fiatal lány orvoshoz fordult és kiderült: köröm melanoma alakult ki nála.

Az édesanyám sokkal jobban megijedt, mint én, ugyanis neki volt korábban melanomája” – mesélte Karolina Jasko, aki egyébként a Chicago-i Illinois Egyetem hallgatója.

A körömrák diagnózisát három műtét követte – és a köröm elvesztését okozta, de szerencsére a lány ujja megmaradt.

Egy kissé szomorú vagyok emiatt, de tudom, hogy szerencsés voltam” – mondta Jasko. – “Az orvosok eredetileg azt gondolták, el kell távolítaniuk az ujjamat is. Az ember bele se gondol, mennyire fontos a jobb hüvelykujja, míg fel nem merül, hogy elveszítheti…”

Karolina tisztában van azzal, hogy sokkal rosszabbul is járhatott volna: ha tovább vár az orvoshoz menetellel és később kerül sor az első műtétre, a melanoma könnyen átterjedt volna az egész testére. A melanoma a rák egyik leghalálosabb változata, s a szervezet bármely részén felbukkanhat – beleértve a köröm területét is.

A körömrák gyakran észrevétlen, az ember átsiklik a jeleken” – mondta el dr. Shari Lipner, New Yorki bőrgyógyász. – “Ennek köszönhetően sajnos számos páciens kénytelen szembenézni azzal, hogy az érintett ujját levágják, sőt, akár meg is halhat a melanoma miatt Nagyon fontos rendszeresen ellenőrizni a teljes testünket, melanoma és egyéb bőrrákok jelei után kutatva, beleértve a köröm területét is” – figyelmeztetett a szakember.

A bőrdaganattal szemben az ultraibolya sugárzás nem jelent olyan lényeges kockázati tényezőt a körömrák esetében. Két legfontosabb rizikófaktora, ha korábban megsérült a köröm vagy a családban már volt melanomás betegA köröm melanoma bárkinél kialakulhat, jellemzőbb azonban az idősek és azon emberek körében, akiknek színes a bőrük. A körömrák fő jele a barna vagy fekete szalag a körmön, gyakran a legnagyobb, vagyis a hüvelykujjon. Többnyire a dominánsabb oldalunkon.

A kép illusztráció. (fotó: 123rf)

A korai diagnózis igen fontos szerepet játszik a melanoma prognózisában, nagyon ésszerű a körmökön tartani a szemünket és észrevenni, ha bármi változás jelentkezik rajtuk. Ha barna vagy fekete szalagot észlelünk rajta, vagy olyan elváltozást, mely nagyobb és sötétebb lesz, azonnal fel kell keresnünk egy bőrgyógyászt” – mondta el dr. Shari Lipner.

Pánikra nincs ok: ezek az elszíneződések más okból is keletkezhetnek, például ha vér gyűlt össze egy sérülés miatt a köröm alatt – amely túl szűk cipőtől is lehet -, de bakteriális- és gombafertőzés is okozhatja. Mindenesetre okos döntés megnézetni bőrgyógyásszal. A körömrák egyéb jele lehet a sötét pigment a köröm körüli bőrön, a köröm vérzése, törése, illetve a fertőzésre utaló jelek, például a genny, fájdalom és váladékszivárgás. A köröm megváltozása mindenképpen figyelmeztető jel, amelyet komolyan kell venni!

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.