Praktikus tanácsok a hajhullás átvészelésére!

Egyes kemoterápiás gyógyszerek gyakrabban okoznak hajhullást, mint mások. Kérdezzük meg orvosunkat a hajhullás veszélyéről a kezelés megkezdése előtt, így tudjuk, mire számíthatunk és felkészülhetünk rá!

A haj elvesztése érzelmi kihívást jelent. Az orvosok szerint vonzóbbnak érezhetjük magunkat és javulhat az önbecsülésünk, ha teszünk ellene valamit. Miért hullik ki néhány kemoterápiás beteg haja, szemöldöke, szempillája és egyéb szőrzete? Sok gyógyszer úgy fejti ki a hatását, hogy megtámadja a gyorsan osztódó sejteket a testben. A tumor sejtek vagy a rákos sejtek a gyorsan osztódó sejtek közé tartoznak – olvasható a Webbeteg praktikus tippeket összegző cikkében.

De vannak normál sejtek a testben, amelyek szintén gyorsan osztódnak, és a kemoterápiás gyógyszerek befolyásolják ezeknek az egészséges sejteknek a működését is, így mellékhatásokat váltanak ki. A hajhagymák is gyorsan osztódnak, ezért érzékenyen reagálnak. Egyes kemoterápiás gyógyszerek gyakrabban okoznak hajhullást, mint mások.

Kérdezzük meg orvosunkat a hajhullás veszélyéről a kezelés megkezdése előtt, így tudjuk, mire számíthatunk és felkészülhetünk rá! A kemoterápia megkezdése után a haj (és más szőrzet) hullása felgyorsult ütemben zajlik. Az orvosok beszámolói szerint a betegeknek általában az tűnik fel, hogy a reggeli ébredés után a párnájukon hajszálakat találnak, amikor pedig fésülni kezdik a hajukat, azt veszik észre, hogy csomókban hullik.

hy8bzq734

A haj elvesztése érzelmi kihívást jelent. Az orvosok szerint vonzóbbnak érezhetjük magunkat és javulhat az önbecsülésünk, ha teszünk ellene valamit, például parókát viselünk vagy felteszünk egy sapkát. Az orvosok emellett a következőket tanácsolják arra vonatkozóan, hogy hogyan birkózzunk meg a kemoterápia miatt bekövetkező hajhullással:

– Amennyiben az orvos szerint nagy a valószínűsége a haj kihullásának, még a kemoterápia megkezdése előtt döntsük el, hogy akarunk-e parókát viselni. Érdemes lehet a kezelés megkezdése előtt megvásárolni, hogy egyezzen a hajunk eredeti színével.

– Kalapok, turbánok és sálak segítségével álcázhatjuk a hajhullást, habár néhányan jobban szeretik fedetlenül hagyni a fejüket. Ha fedetlen fővel megyünk a szabadba, kenjük be fényvédő krémmel a fejbőrünket.

– Ajánlatos rövidre vágni a hajat, így könnyebben elviselhető a sok haj elvesztése okozta kellemetlenség, és az érzelmi hatás is csökkenthető.

– Ne daueroljuk vagy fessük a hajunkat a kemoterápia alatt! Ezek a kémiai kezelések már önmagukban káros hatással vannak a hajra és fokozzák a hajhullást. A kemoterápiás kezelés véget érte után, miután újra kinőtt a haj, nyugodtan lehet újra festeni vagy dauerolni.

depresszi%2525C3%2525B34807

– A kemoterápia hatására kialakuló hajhullás szinte minden esetben átmeneti, de amikor visszanő, lehetséges, hogy megváltozik a színe vagy a szerkezete.

– Az idősebbek esetében, akiknek még eredeti volt a hajszínük, előfordulhat, hogy teljesen ősz haj fog visszanőni.

– Gyakran előfordul, hogy az új haj nagyon finom szálú és puha.

– Néhány beteg a szemöldök és szempillák elvesztése miatt is bosszankodhat. Amerikában ezért jött létre a „Nézz ki jól, érezd jól magad!” program, amely sminkelési technikákat tanít a daganatellenes kezelésben résztvevő nőknek, ahol szemöldök és szempilla sminkelési tippeket is kapnak, hogy csinosabbnak érezzék magukat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.