Polipból alakulhat ki – A vastagbélrák tünetei

A vastagbélrák a második leggyakoribb ráktípus, amely évente többszázas nagyságrendben szedi áldozatait csak hazánkban. Hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?

vastagbel_dobozA vastagbélrák (Neoplasma malignum intestini crassi vagy Carcinoma Coli) az egyik leggyakoribb ráktípusnak számít hazánkban is. Férfiaknál gyakoribb, mint nőknél, elsősorban a 60-80 éves korosztályt érinti, de az utóbbi években a fiataloknál is egyre gyakoribb.
A vastagbélrák kialakulása
A rosszindulatú daganat a vastagbél mirigyhámjából alakul ki. Kinövéshez hasonló, a bél nyálkahártyájának fekélyesedését is okozhatja. A vastagbél legutolsó, hatvan centiméter hosszú szakaszán alakulnak ki legsűrűbben a rákok. Az ún. kolorektális ráktípusok a vastagbél és a végbél daganatai. A vastagbélrák kialakulása miatti szövetszaporulat meggátolhatja a béltartalom továbbítását, akár teljesen meg is akadályozhatja. A rák a nyálkahártya után a teljes bélfalra is átterjed, érinti a nyirokcsomókat a környezetében, majd a környező szervekre is átterjedhet – ha eléri a hashártyát, akkor szóródik, előidézve a carcinosis-t (diffúz elváltozás). Leggyakrabban a májban képez áttétet a távolabb levő szervek közül.
Hogy mi a vastagbélrák kialakulásának valódi oka, az máig nem ismert. Hozzájárulhat az elrákosodáshoz, ha a tápcsatornának vannak rendellenességei. Érdemes tudni, hogy a különféle emésztőrendszeri problémák, panaszok kezelése nagyon fontos a megelőzésben – ezek ugyanis (főként a gyulladásos megbetegedések) ha nem kezeltetik őket, szintén kicsúcsosodhatnak vastagbélrákban.

Kockázati tényezőként fel kell sorolni a Crohn-betegséget, a vastagbél krónikus gyulladásos megbetegedéseit (Colitis Ulcerosa), igen sok esetben ezekből alakul ki később a rák.

Örökletes tényezők szintén hozzájárulhatnak a vastagbélrák jelentkezéséhez – a polipok kialakulása nagymértékben fokozza a rizikót. Ezek egyes esetekben nem véletlenszerűen alakulnak ki, hanem örökletes tényezőknek köszönhetően. Ha a családban már előfordult polip, akkor van esély rá, hogy a többi családtagnál is kialakuljon – azoknál a nőknél is jellemzőbb a vastagbélrák kifejlődése, akik korábban mellrákkal, méh-vagy petefészekrákkal küzdöttek.

A vastagbélrák tünetei

Sajnos, a vastagbélrák jelei sem feltétlenül ismerhetők fel abban a korai szakaszban, amikor a leghatékonyabban gyógyítható a betegség. Nagyon fontos figyelni az apróbb jelekre, amelyek árulkodóak lehetnek!

9

A vastagbélrák tünetei közé sorolhatók az étvágytalanság; a beteget székrekedés vagy hasmenés kínozza, megváltozhat a székletürítés ritmusa. Görcsös hasi fájdalmak jelentkezhetnek, a panaszok okára viszont nem tudunk magyarázatot adni. A rák jele lehet az is, ha a széklet véres (és nem aranyérről van szó). Fokozatosan vérszegénység alakulhat ki a vérzés miatt és bélelzáródás jelentkezhet. Ezen kívül tapasztalhatóak a szinte minden ráktípusra jellemző általános tünetek: a beteg fogyni kezd, nincs étvágya, gyengének, fáradékonynak érzi magát, közérzete cseppet sem a régi.

Bármilyen emésztőrendszeri panaszra vagy székletürítéssel kapcsolatos változásra, illetve ok nélküli gyengeségre és fogyásra figyelmeztető jelként tekinthetünk, mindegyik lehet a rák jele! A vastagbélrák tüneteként jelentkezhet hőemelkedés és a láz is. Az áttétek természetesen további tüneteket okozhatnak.

vastagbelrak_kapgaleria1A vastagbélrák megállapítása és kezelése
Mindenesetre, ha fennáll a betegség gyanúja, azonnali kivizsgálás szükséges! A rák megállapítása során a pácienst szóban kikérdezik arról, milyen panaszokat tapasztal, majd a kolonoszkópia (vastagbél-tükrözés) segítségével az orvos teljes képet kap arról, hogyan működik a vastagbél, és lehetőség van biopsziával szövettani mintát is venni. Ez segítség lehet akár a polipok eltávolításában is. A bél fizikális vizsgálatával (rektális digitális vizsgálat) valamint szigmoidoszkópiával is történhet a bél ellenőrzése, de akár röntgenfelvételen is követhető. Ilyen esetben ún. irrigoszkópiát alkalmaznak.
A vizsgálat és a szövetminta elemzése fényt derít a betegségre, valamint arra is, hogy a vastagbélrák melyik stádiumban van.
A vastagbélrák kezelése

A választott kezelés függ a stádiumtól, attól, hogy mekkora a daganat mérete, hogyan helyezkedik el és, mint minden betegségnél, fontos a beteg általános egészségügyi állapota is.

A vastagbélrák kezelése során a kisebb daganatok eltávolítását endoszkóposan végezhetik, ám ha nagyobb méretűről van szó, a daganatos bélszakaszt mindenképp műtéti úton kell eltávolítani. Ha ez megtörtént, szükséges a bél folytonosságának visszaállítása – nem mindig van rá mód. Ilyenkor a orvosok a hasfal irányában új bélnyílást hoznak létre, átmeneti vagy állandó jelleggel (ez a sztóma).

Az operációt sugárkezeléssel és kemoterápiával is kombinálhatják. A sugárkezelés során a ráksejteket irányított röntgensugarak segítségével pusztítják. A módszert alkalmazhatják műtét előtt a daganat méretének csökkentéséhez vagy operáció után az esetleg megmaradt ráksejtek elpusztítására. Külső sugárforrás mellett sokszor van lehetőség belső sugárforrás használatára is.

A kemoterápia során infúzióban vagy injekcióban különféle gyógyszereket juttatnak a szervezetbe, melyek a ráksejteket pusztítják illetve gátolják a szaporodásukat. Immunterápiát is alkalmazhatnak, melynek során a daganatot éltető érhálózatot sorvasztják el.

Hogyan előzhetjük meg a vastagbélrákot?

A vastagbélrák megelőzésében rendkívül fontos a táplálkozás. Olyan étrendet kell követni, amely a rostban gazdag ételeket tartalmaz. Ezek ugyanis a bél mozgását ösztönzik. Nem tesznek jót azok az ételek sem, amelyeket füstölve készítenek.

A cigarettát le kell tenni, az alkoholfogyasztást minimálisra csökkenteni vagy elhagyni. Ha minden szabályt betartunk is, panaszok esetén érdemes időben orvoshoz fordulni!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.