Örömautóznak a daganatos betegséggel harcoló gyerekek

Április 7-én, szombaton 11 órától autóktól, mókától, kacagástól, gyermekzsivajtól lesz hangos a Hungaroring, ahol közel 400 daganatos beteg gyerek ülhet majd be néhány körre egy, egy versenyautóba és élvezheti a gyógyító autózást.

Az Örömautózásra immár a kilencedik alkalommal kerül sor és az idei rendezvényen a hagyományoknak megfelelően az autósport szinte minden szakága képviselteti majd magát. A gyermekeket 150 versenyző és versenyautó várja majd, köztük 30 terepjáró, amelyekkel a gyermekek az off road pályán szerezhetnek terepes élményéket.

Az Örömautózás egyetlen célja, hogy a garantált maximális biztonság mellett vidámságot, örömet okozzon a súlyos, daganatos betegséggel küzdő gyerekeknek, akik sok esetben kórházakból és más bentlakásos intézményekből érkeznek, természetesen szülői és orvosi kísérettel.

Az eddigi rendezvények nyomán egészen biztosan állítható, hogy hogy az élményterápia, a lélek gyógyítása, jelen esetben az autózás, a felszabadult kikapcsolódás és a sok program egyértelműen segíti a gyermekek rehabilitációját. A rendezvényt a kezdetektől fogva lelkesen fogadták az érintett gyerekek mellett a szülők és orvosok is.

Mind a Tűzoltó utcai Gyermekklinika, mind az ott működő, a beteg gyerekek gyógyítását és rehabilitációját két évtizede aktívan támogató Tumor Leukémiás Gyermekekért Alapítvány már 2008-ban is nagy örömmel fogadta, amikor a szervezők megkeresték az ötlettel. A rendezvényt a gyerekek annyira élvezték, hogy alig lehetett őket lehívni a pályáról és persze óriási volt az érdeklődés” – meséli a gyermekklinika onkológiai osztályát vezető Dr. Garami Miklós. – „Úgy gondolom, a gyerekek gyógyulásában, rehabilitációjában az Örömautózás által nyújtott „élményterápia” nagyon fontos szerepet játszik, hiszen képes feloldani a hosszú betegeskedés következtében kialakult fásultságukat” – mondta Dr. Garami Miklós.

A résztvevő gyerekek a kezdeményezést támogató, segítő szándékú vállalatoknak, csapatoknak, magánszemélynek köszönhetően sok meglepetésre, színes programra és ajándékokra is számíthatnak.

“Nincs nagyobb öröm annál, mint látni a gyerekek arcán a boldogságot, ezért csatlakozunk immár évek óta mindig a programhoz, ezért bocsátjuk a pályát a szervezők rendelkezésére” – nyilatkozta Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese, aki még hozzátette, természetesen a Formula–1-es versenypálya sportszakmai csapata is társadalmi munkában vesz részt az eseményen. – „A Hungaroring számára nagyon fontos a társadalmi szerepvállalás, s ez egy olyan jó ügy, amelyet mindenképp támogatnunk kell. Az Örömautózás remek alkalom arra, hogy a beteg gyerekek egy kicsit kiszakadjanak a hosszú, fájdalmas hétköznapokból, bízunk benne, hogy ez a program segíti a gyógyulásukat.”

A szervezőket az Örömautózás létrehozására egy daganatos beteg rallye-rajongó fiú, Kléri Ádám sportszeretete inspirálta. A kisfiút vitték el autózni, majd ebből nőtt ki 2008-ra az immár jóval szélesebb körű Örömautózás. Az elmúlt években hagyományossá vált rendezvényen évről évre több száz daganatos betegséggel küzdő gyermek ülhetett versenyautóba, élhette át a sebesség varázsát, és felejthette el legalább egy időre a betegséget, a kórházi napokat. Az Örömautózás életre hívói: Kiss Ágnes, Laboncz Katalin, Szilassy Arnold navigátorok, valamint Stróbl Balázs, rallye-versenyző.

Az elmúlt 10 év alatt az ország szinte minden pontjáról és az országhatárokon túlról is érkeztek gyerekek a rendezvényre. Az április 7-én, szombaton 11 órakor kezdődő 9. Örömautózáson várhatóan 390 gyerek ülhet majd be az autókba és vehet részt a kiegészítő programokon.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.