Organikus zöldség, gyümölcs? – Jól jöhet a rák megelőzésében

Bio-val kisebb esély van a daganatra?

Nagyon úgy tűnik, megéri kifizetni kicsit többet az organikus gyümölcsök és zöldségek megvásárlásakor. Egy új kutatás szerint a bio élelmiszerek fogyasztásával sokat teszünk a rák megelőzéséért.

Megéri a bio zöldségeket, gyümölcsöket venni egy új kutatás eredményei alapján.

A JAMA Internal Medicine szaklapban megjelentetett tanulmány szerint azok az emberek, akik organikus élelmiszereket esznek, 25 százalékkal csökkentik a rák kialakulásának esélyét, összehasonlítva őket azokkal, akik a legkevesebb ilyet fogyasztják.

Nevezetesen, az organikus ételek 34 százalékkal mérsékelték a mellrák esélyét a menopauza után levő hölgyeknél, 76 százalékkal csökkent minden limfóma kockázata és 86 százalékkal a non-Hodgkin limfóma kialakulásának valószínűsége – mondta el Julia Baudry, a Sorbonne Paris Cite Epidemiológiai és Statisztikai Központ kutatója.

„Amennyiben felfedezéseinket megerősítik, a bio ételek fogyasztása ajánlható lesz a rák megelőzéséhez” – hangsúlyozta, noha a tanulmány közvetlen kapcsolatot nem tud kimutatni.

Azt sem lehet mondani, hogy az embereknek abba kéne hagyniuk a zöldségek, gyümölcsök fogyasztását csak azért, mert nem engedhetnek meg maguknak bio minőséget.

Ha étrendünkben kellő mennyiségű zöldség és gyümölcs van, az egyértelműen csökkenti a krónikus betegségek és a rák kockázatát, attól függetlenül, hogy az organikus vagy sem – jelezte Baudry és kollégái.

Mark Guinter, az Amerikai Rák Szövetség posztdoktor kutatója kiemelte: a legfontosabb az, hogy együnk gyümölcsöket és zöldségeket, kerüljük a vörös húst és szavazzunk a teljes kiőrlésű gabonára, ugyanis ha nem így étkezünk, növeljük a daganatos megbetegedések esélyét. Hozzátette: ha az emberekben megvan a szándék arra, hogy egészséges étrendet kövessenek, számos lehetőségük van, nemcsak a bio élelmiszerek.

A tanulmányhoz Julia Baudry és kollégái közel 69 ezer ember adatait elemezték, akik egy folyamatban levő francia vizsgálat részesei voltak, mely a táplálkozás és az egészség közötti kapcsolatot kutatta.

 

Az alanyok kérdőíveket töltöttek ki az organikus termékek fogyasztásáról. Ez magába foglalta a gyümölcsöket, zöldségeket, tejtermékeket, húst, halat, tojást, kenyeret és egyéb ételeket.  Évente egy másik kérdőívet is kitöltettek velük, amely egészségük állapotát mérte fel – beleértve a rák stádiumát, amennyiben betegek voltak. A résztvevőket 4,5 éven át követték nyomon átlagosan.

A kutatók találtak összefüggést az organikus ételek fogyasztása és az alacsonyabb rák kockázat között, akkor is, ha a daganatos betegségek egyéb rizikófaktorait is számításba vették.

Mint Julia Baudry elmondta, számos olyan dolgot vettek figyelembe, amelyek befolyással lehetnek, így a szociodemográfiai, társadalmi-gazdasági és életmódbeli tényezőket, azt, hogy volt-e az alanyok családjában rákbeteg, illetve számításba vették, ki volt az egészségesebb táplálkozás híve. Ezek azonban nem módosítottak az eredményen.

Az organikus élelmiszereket műtrágyák, rovarirtó szerek és egyéb vegyszerek nélkül termesztik. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy azon emberek vizeletében, akik bio zöldségeket, gyümölcsöket esznek, alacsonyabb a különféle szerek maradványa.

Márpedig a rovarirtó- és növényvédő szereknek való kitettség emeli a rák betegség kockázatát – ez szintén régóta nem titok.

Az új tanulmány támogatja azt a korábbi brit kutatást is, amely talált kapcsolatot az organikus élelmiszerek fogyasztása és a non-Hodgkin-limfóma kialakulásának esélye között.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.