Nemcsak a dohányosokkal történik – A tüdőrák tünetei

Tévedés azt gondolni, hogy tüdőrákot csak az kaphat, aki hosszú éveken át dohányzott – mire kell figyelni, milyen tünetek figyelmeztetnek a betegségre?

A tüdőrák ma is az egyik leggyakoribb ráktípus. Gyakorlatilag minden negyedik rákkal küzdő beteg tüdőrákos. Mit kell tudni a tüdőrák tüneteiről és kezeléséről?

A tüdőrák (Neoplasma pulmonum) akkor alakul ki, amikor daganatos, azaz nem normális módon fejlődő sejtek szaporodnak el a tüdő szövetén belül. Sőt, jóval sebesebb a szaporodásuk, mint a normális sejtállománynak. A tumor úgy alakul ki, hogy ezek a nem normálisan fejlődő sejtek összeverődnek. Amennyiben ez az abnormális sejtszaporodás a tüdőben indul, tüdőrákról beszélünk.

A tüdőráknak több típusa is van – kissejtes és nem kissejtes kategóriát különböztethetünk meg, hogy melyikről van szó, azt a szövettani vizsgálat dönti el: a daganat mikroszkópos szerkezete alapján a rák akár negyvenféle is lehet – aszerint csoportosítják, hogy a tüdőszövet melyik részéből indul ki.

Alapvetően a tüdőráknak négy fő típusa van. Legnagyobb százalékban a laphám carcinoma fordul elő. Ezt követi az adenocarcinoma, majd a kissejtes carcinoma és végül a nagysejtes carcinoma, ez a legritkább.

A tüdőrák tünetei

Sajnos, a tüdőrák tünetei a betegség korai szakaszában szinte észrevehetetlenek: nem jellegzetesek, bármi másra is gyanakodhatunk annak alapján, hogy enyhe köhögés lép fel, jobban izzadunk vagy hőemelkedést tapasztalunk. Ezért gyakori, hogy a tüdőrákot csak akkor fedezik fel, amikor már áttétet alkot és ez komolyabb tüneteket produkál.

Száraz köhögés, anélkül, hogy köpet is ürülne, már figyelmeztető jel lehet. Valószínűleg a rák jele, ha a köhögés során vér is távozik, akár kis, akár nagy mennyiségben!

Melyek a tüdőrák tünetei, melyek alapján alapos okunk van feltételezni a betegséget?

Amennyiben az ember hátfájást, fejfájást tapasztal, izomgyengeséget érez – izomfájdalmak és ízületi fájdalmak gyötörhetik -, bőre fokozottan érzékeny lesz, felületén fertőzések alakulnak ki, ezek mind figyelemfelkeltő jelek.  Jellemző a magas vérnyomás, a kezek, a lábak zsibbadása, valamint ha korábbi vesekövek kiújulnak. Ezt a tünetcsoportot paraneoplasiás tüneteknek nevezzük, és ha egy vagy több is jelentkezik, már van ok arra, hogy tüdőrákra gyanakodjunk!

tudo16

További figyelmeztető jel lehet, hogy a rákos betegnél mindig másutt, de időnként újra és újra mélyvénás trombózis jelentkezik.

Ha a tüdőrák már előrehaladottabb állapotban van, a beteg fájdalmat érezhet a mellhártya irritáció miatt vagy azért, mert az idegeket a mellkasban érinti a tumor. Lehet, hogy az ember csak enyhe, meghatározhatatlan érzésre lesz figyelmes: valami nem olyan, mint általában. De az is lehet, hogy a daganat olyan mértékben érinti a mellkas falának idegeit, hogy a fájdalom súlyossá válik. Kisugározhat a hátba, a vállba, a karokba, ami szintén figyelmeztető jel! Az egyensúlyérzék is zavart szenvedhet.

Ha nehézlégzést tapasztal a beteg, az annak jele lehet, hogy a daganatok a nagyobb légutakban akadályozzák a levegő szabad áramlását. A tüdőgyulladás szintén a tüdőrák gyakran előforduló szövődménye.

Ha a betegség előrehaladott állapotban van, a tüdőrák tüneteinek tekinthetők az étvágytalanság, az émelygés és a hányinger; a beteg nagyon keveset eszik vagy egyáltalán nem kívánja az ételt és fogyni kezd.  Alvászavarokkal küzd, visszatérő fertőzések keserítik meg mindennapjait.

A tüdőrák jellemzően képez áttétet, már korai szakaszában is, ennek köszönhető, hogy a beteg sokszor más tünetek miatt fordul orvoshoz, és a vizsgálat során derül ki a tüdődaganat megléte.  A tüdőrák átterjedhet a mellkashártyára és a mellkasfalra, a nyirokcsomókba, érintheti a központi idegrendszert, az agyat, gerincvelőt, a csontokat, a májat, a mellékveséket.

tudorontgen

Mi vezet tüdőrákhoz és hogyan kezelhető?

Ahogyan azt nyilván tudjuk is: leggyakrabban a dohányzásnak köszönhető a tüdőrák kialakulása. A betegeknek csupán 15 százaléka nem dohányzott élete során. Főleg 50 év felett jellemző a betegség jelentkezése. Tüdőrákhoz vezethet azonban a passzív dohányzás is, valamint olyan munkahelyek, ahol a dolgozót ártalmas anyagok veszik körül: azbesztport lélegez be, vas-és nikkelgyártás, krómgyártás és feldolgozás terén tevékenykedik, vagy sugárzásnak, széndioxid-ártalomnak van kitéve.

A dohányzás mellett az alkoholfogyasztás is növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát, de az is, ha nem megfelelőek a táplálkozási szokásaink. Szelént, vitaminokat, antioxidáns hatású anyagokat fontos bevinni a szervezetbe, hogy megelőzzük a tüdőrákot! A rendszeres testmozgás, különösen a kardioedzés nagyon lényeges és megelőző hatású.

Ezek külső tényezők, ugyanakkor belső tényezők is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához – genetikai adottságtól és az immunrendszer kóros állapotaitól is függhet, hogy kinél jelentkezik a tüdőrák és kinél nem.

vastagbelrak_kapgaleria2A tüdőrák kezelése
Sajnos, a tüdőrák a legtöbb esetben nem egy gyorsan és teljesen felszámolható betegség. A tüdőrák kezelési lehetőségeit természetesen mindig az alapján állapítják meg, melyik stádiumban tart a kór.
A daganat sebészi úton történő eltávolítása, a kemoterápia és a sugárterápia is részt vesz a betegség kezelésében.
A műtét célja eltávolítani a tüdőrészt, mely a daganatot tartalmazza, valamint az áttétes nyirokcsomók kivétele. Akár a teljes egyik tüdőfelet is eltávolíthatják. Mielőtt a beteget operálják, az orvosok alkalmazhatnak neoadjuváns kezelést, amelynek célja a daganat méretének csökkentése és annak elérése, hogy kisebb legyen a tumorsejtek életképessége. Az adjuváns kezelést operáció után alkalmazzák – az esetlegesen megmaradt daganatos sejteket, metasztázisokat igyekeznek felszámolni a segítségével.
A sugárterápia során radioaktív sugárzásnak teszik ki a daganatot – több kezelésre van szükség, de sajnos a terápia a tüdő környéki szervekre is hatással lehet, ezért fontos a folyamatos orvosi ellenőrzés. Kemoterápia során – szintén alkalmanként – több gyógyszert alkalmaznak a betegnél infúzió formájában. Ennek a mellékhatásai a hányás, a hányinger valamint a hajhullás.

A tüdőrák túlélési esélye a laphámrák esetében a legnagyobb – ha korai szakaszában kezdik kezelni a betegséget. Az adenocarcinoma esetében 20 százalék körüli, míg a nagysejtes daganat esetén csupán 5-10 százalék.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.