Nanogyémánt és kemo

Chicago-i kutatók egy csoportja felfedezte, hogy a nanogyémántok lehetnek a leghatékonyabb vivőanyagok, melyek képesek kizárólag a daganatsejtekbe juttatni a kemoterápiás szereket anélkül, hogy elpusztítanák a környező szöveteket.

A nanogyémántok 8 nanométernél (1 nanométer a méter egymilliomod része) kisebb gyémántdarabkák, melyek képesek hozzákötődni a daganatkezelésben használt gyógyszerekhez. A kutatók máj- és tüdőrákban szenvedő egereken tesztelték az új vivőanyagot. Eredményeik szerint a nanogyémántok csak a daganatos szövetekbe juttatták be a gyógyszereket, így a kemoterápia számos mellékhatása kiküszöbölhető volt.

gyemant

Azt is kimutatták, hogy az ilyen módon a szervezetbe juttatott kemoterápiás szerek tízszer hosszabb ideig maradtak a keringésben, mint a hagyományos módon. "Eredményeink azt mutatják, hogy a nanogyémántok hatékonyabbá tehetik a kemoterápiás szereket a gyógyszeresen nem kezelhető daganatok esetében is. Mindemellett növelhetik e szerek biztonságát is." – mondta a kutatás vezetője, Dr. Dean Ho.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.