Mit jelent a HER2-pozitív mellrák? – Alapvető tudnivalók – 3. rész

Milyen kilátásai vannak a betegnek?

A HER2-pozitív mellrák nem véletlenül kapta ezt a nevet – ilyen esetben az emlő rákos sejtjei tartalmazzák a HER2 nevű fehérjét. Mit kell tudni erről a daganatos betegségről, mik a tünetei és milyen kezelési lehetőségei vannak?

Mint az valószínűleg sokan tudják, az emlőráknak több fajtája van. Kiemelendő közülük azonban a HER2-pozitív mellrák, melynek jellegzetessége, hogy az emlő rákos sejtjeiben megtalálható a HER2 (humán epidermális növekedési faktor 2 receptor) nevű fehérje. Normális esetben ez a protein segíti a mellsejtek növekedését, osztódását és megjavítja önmagát.

Olykor azonban valami megváltozik a HER2 fehérjét irányító génben és a szervezet túl sok ilyen receptort termel. Eredményeképpen a mellsejtek növekedése és osztódása kontrollálatlanná válik. A mellrákok esetében 5-ből 1 megbetegedés HER2-pozitív. Miközben ez az emlőrák típus jóval agresszívebb, mint a többi, a kezelések segíthetnek.

Cikkünk első és második részében a mellrák tüneteiről, okairól, diagnózisáról és a kezelési lehetőségekről esett szó.

Mit kell azonban a betegnek tudnia arról, hogyan éljen, miként gondoskodjon magáról a kezelése idején?

A HER2-pozitív mellrákkal való megküzdés fizikailag és lelkileg igen megterhelő lehet. Fontos azonban észben tartani, hogy mi magunk kontrolláljuk kezelésünket, ahogyan azt is, milyen életet élünk ezalatt.

Mi segíthet a lehetőségekhez képest egészségesnek maradni?

Fontos, hogy meglegyen a számunkra szükséges támogatás: minden információval rendelkezzünk a mellrákról és a kezelésről; tudjunk őszintén beszélni a témáról valakivel; legyen segítségünk a mindennapi feladatok ellátásában, ha szükséges. Mindez rengeteget segíthet jobban érezni magunkat.

Hallgassunk a testünkre. Mozogjunk – az mindig segít, de csak akkor, ha orvosunk nem tiltotta meg.

Vigyünk be megfelelő mennyiségű és értékű táplálékot a szervezetünkbe: ha nincs étvágyunk, kisebb adagokban fogyasszuk el a napi ételmennyiséget, ne a napi 3 nagyobb étkezésre hagyatkozzunk.

Mire lehet számítani?

A legtöbb HER2-pozitív mellrákkal küzdő páciens jól reagál a célzott kezelésekre. Minden emlőrákot egyszerűbb gyógyítani, ha időben diagnosztizálják. Arra is van azonban mód, hogy kezeljék a beteget, amennyiben a rák elterjedt vagy visszatér.

A kilátások ezen mellrák esetében azon is múlnak, milyen kezelést kap a páciens, illetve milyen stádiumban van a betegsége. Az új kezelések, így a kemoterápia trastuzumabbal kombinálva fokozhatja a korai stádiumú HER2-pozitív mellrák túlélési arányait. A páciensek nagyjából 93 százaléka 7 éve él betegségmentesen, 70-75 százalékuk 10 esztendeje. Összességében 80-85 százalékos a túlélési arány.

Hol kaphatunk támogatást?

  • A rákos betegek számára többféle közösség kínálkozik, ha sorstársakat, beszélgetőtársakat szeretnének találni, amellett, hogy jó esetben számíthatnak családjukra és barátaikra.
  • Csatlakozhatnak támogató csoporthoz, amely jó lehetőség olyanokkal találkozni, akik hasonló dolgokon mentek keresztül.
  • Érdemes tudatni a családtagokkal és a barátokkal, hogy vagyunk, hogyan halad a gyógyulásunk. Egyáltalán nem szégyen segítséget kérni tőlük – szeretnének segíteni, de sokszor nem tudják, hogyan, illetve, hogy mit vennénk jó néven.
  • A rákos beteg megfontolhatja egy szakképzett tanácsadó segítségét is, aki terápia keretében támogatja őt érzései kezelésében.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.