Mit jelent a HER2-pozitív mellrák? – Alapvető tudnivalók – 2. rész

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A HER2-pozitív mellrák nem véletlenül kapta ezt a nevet – ilyen esetben az emlő rákos sejtjei tartalmazzák a HER2 nevű fehérjét. Mit kell tudni erről a daganatos betegségről, mik a tünetei és milyen kezelési lehetőségei vannak?

Mint az valószínűleg sokan tudják, az emlőráknak több fajtája van. Kiemelendő közülük azonban a HER2-pozitív mellrák, melynek jellegzetessége, hogy az emlő rákos sejtjeiben megtalálható a HER2 (humán epidermális növekedési faktor 2 receptor) nevű fehérje. Normális esetben ez a protein segíti a mellsejtek növekedését, osztódását és megjavítja önmagát.

Olykor azonban valami megváltozik a HER2 fehérjét irányító génben és a szervezet túl sok ilyen receptort termel. Eredményeképpen a mellsejtek növekedése és osztódása kontrollálatlanná válik. A mellrákok esetében 5-ből 1 megbetegedés HER2-pozitív. Miközben ez az emlőrák típus jóval agresszívebb, mint a többi, a kezelések segíthetnek.

Cikkünk első részében a tünetekről és a diagnózisról esett szó.

Fotó: 123rf.com

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Mivel a mellrák HER2-pozitív, speciális kezelésre van szükség. Az alábbiak jöhetnek szóba.

1. Kemoterápia: műtét előtt a páciens kemoterápiát kap a tumor zsugorítása céljából, az operációt követően pedig azért, hogy a megmaradt rákos sejteket elpusztítsák a betegség terjedésének megállításához. Gyógyszerekkel is kombinálható.

2. Sugárzás: ezt a kezelés a műtét után kapja a beteg, annak érdekében, hogy a mellrák visszatérésének esélyét minimálisra csökkentsék, de alkalmazzák akkor is, ha a rák a test egyéb részeire is átterjedt.

Két fő típusa van:

  • Külső sugárzás: a gép a sugárzást a rákos daganat egykori helyére irányítja.
  • Brachyterápia: az orvosok rövid időre radioaktív sugárforrást juttatnak a beteg testébe.

3. Műtét: az 1. és 3. stádiumú rákos betegség esetén a kezelést valószínűleg az operációval kezdik.

Ennek két alapvető típusa van:

  • Lumpectomia vagy mellmegőrző műtét: ennek során a sebész eltávolítja a daganatot és néhány környező szövetet.
  • Masztektómia: az egész mell eltávolítása.

Műtétet végezni annak ellenőrzésére is lehet, vajon a rákos sejtek átterjedtek-e a közeli nyirokcsomókra.

Ennek is több módja van:

A műtét a 4. stádiumú vagy metasztatikus rák esetében is lehetőség lehet a tünetek vagy szövődmények megelőzésére, illetve kezelésére.

Fotó: 123rf.com

4. Célzott terápia: a HER2-pozitív mellrák kezelését az orvosok általában speciális gyógyszerekkel, ún. célzott terápiával kezdik. Ezek blokkolják a HER2-receptorokat, hogy gátolják a rákos sejtek növekedését. Egy ilyen kezelés ideje általában több mint egy év. Mérsékeli annak lehetőségét, hogy a mellrák visszatérjen. Ha elérjük ezt a pontot és a daganat nem rosszabbodik, az orvos leállíthatja a kemoterápiát, de a célzott kezelés maradhat.

5. Hormon terápia: amennyiben a mellrák hormon-receptor-pozitív, olyan gyógyszerekre van szükség, mely meggátolja, hogy az ösztrogén hormon kapcsolódjon a rákos sejtekhez. Két nagy típusuk az ösztrogén receptorokat blokkoló gyógyszerek, illetve az ösztrogénszintet csökkentő gyógyszerek.

6. Klinikai kísérlet: a páciens általában konzultálhat orvosával arról, megoldást jelenthet-e számára egy klinikai kísérlet – vannak ugyanis vizsgálatok, amelyek kezeléseket tesztelnek arra nézve, mennyire működnek jól és milyen mértékben biztonságosak, ám ezek még nem elérhetők mindenki számára. Mindennek természetesen vannak előnyei és hátrányai – fontos egyeztetni a lehetőségről az orvossal.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.