Mikor menjünk el mammográfiára?

A mellrák elleni küzdelemben jelentős szerepet kap a mammográfiás vizsgálat, mégsem tekintünk rá úgy, mint a többi szokásos rutinvizsgálatra.

A mellrák kialakulását nem tudjuk teljes biztonsággal megelőzni, de abban igenis nagy a felelősségünk, hogy időben felismerjük és kezeltessük – így nemcsak a nők élete menthető meg, hanem sok esetben a mellamputáció is elkerülhető.

Az elsődleges „vizsgálat” természetesen továbbra is a tapintás, amit leginkább fürdés közben érdemes elvégezni, de ha valami gyanúsat észlelünk, vagy a családban már előfordult mellrák, akkor következhet a mammográfia.

Az eljárás során a mellről készített felvétel meg tudja mutatni, hogy a tapintott csomó valóban rosszindulatú elváltozás-e, vagy csak ártalmatlan zsírtömörülés. Ám miközben már magát a vizsgálatot sem veszik sokan igénybe, arról még kevesebben tudnak, hogy mekkora szerepe van a mammográfia időpontjának kiválasztásában: a nem megfelelő időben elvégzett vizsgálat akár téves eredményt is adhat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mell gépi vizsgálatához a havi ciklus első két hete a legideálisabb (az első nap a vérzés első napjával esik egybe) – mondja Diana Miglioretti kutató, a Seattle-i Egészségügyi Kutatóintézet csoportvezetője. Ilyenkor a kapott felvétel sokkal pontosabb képet mutat, mint a ciklus második felében készült képek.

daganat%252871%2529

Ennek hátterében valószínűleg az áll, hogy a menstruációs ciklus első felében a mell szövetei kevésbé sűrűk, a telt mellben nehezebb a rákos sejteket is megtalálni – folytatja Miglioretti, hozzátéve, hogy a tévesen hamis eredmények száma is egészen elhanyagolható ilyenkor. „Meglepő, hogy az emlő tömörsége akár hibás pozitív eredményt is adhat!” – véli a kutató.

Ezekben az esetekben sokszor a következő héten megismételt kontrollvizsgálaton derült ki, hogy nincs miért aggódni.

Ami pedig a vizsgálat veszélyességét illeti, ettől sem kell félni. Korábban felmerültek olyan vélemények, hogy a röntgentsugárzás miatt az arra hajlamos nőknél épp a mammográfia váltja ki a rákot, ám az így kapott sugármennyiség kisebb, mint az évente elvégzett tüdőszűréskor kapott dózis.

A szakemberek ezzel együtt úgy vélik, a különösen fiatal nőknek tényleg nem érdemes még mammográfiát végeztetni, és 40 év fölött is csak évente ajánlott a vizsgálat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.