Mi véd meg a szájüregi daganattól?

A szájüregi daganat a vezető halálokok közé tartozik világszerte, és amerikai tanulmányok szerint már évtizedek óta nem javul az ilyen típusú daganatos betegségek túlélési aránya. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa szerint az éves szűrések többek közt ezért is elengedhetetlenek.  

Az élelmi rostok védenek  

Olasz kutatók szerint az élelmi rostok védő hatást gyakorolnak a szájüregi-, garat- és nyelőcsődaganatok ellen. Az Istituto di Ricerche Farmacologiche kutatói 270 szájüregi daganatos, 327 garat- és 304 nyelőcső-daganatos beteg adatait vetették össze nem rosszindulatú betegséggel rendelkező személyekével. A daganatos és a kontrollcsoport tagjai valamennyien kórházban tartózkodtak és részletes kérdőívet töltöttek ki a táplálkozásukra vonatkozóan. Az eredményekből kiderült, hogy minél több élelmi rostot fogyasztott valaki, annál nagyobb esélye volt az említett rákfajtákra. Ez egyaránt érvényes volt a zöldségekből, a gyümölcsökből és a gabonákból származó rostokra. Ez az összefüggés különösen igaz volt a nyelőcsődaganat esetében függetlenül a nemtől, az alkoholfogyasztási és dohányzási szokásoktól és az energiabeviteli adatoktól.

shutterstock_45382273

A cigaretta növeli leginkább a kockázatot

A szájrák kétszer gyakoribb a férfiak, mint a nők között, bár az elmúlt években a hölgyek körében is növekszik a diagnosztizált esetek száma. Olyannyira igaz ez, hogy korábban a férfiak még ötször gyakrabban szembesültek a komoly diagnózissal. A csökkenő különbségnek az egyre inkább hasonlító, stresszes életmód és a mindkét nemre jellemző dohányzás állhat a hátterében. Tény, hogy a szájüregi daganatok kialakulását elsősorban a dohányzással hozhatjuk összefüggésbe. Azok, akiknél fény derül a súlyos betegségre, gyakran még mindig nincsenek tisztában a cigarettázás és a rák kapcsolatával. Éppen ezért minden fórumon bátorítani kell az embereket a leszokásra és ehhez kapcsolódóan egy egészséges életmód kialakítására, már csak a szájüregi rák kockázatának visszaszorítása miatt is.

A fogászati szűrés életet menthet

“Sokan még mindig csak akkor jelennek meg a fogorvosnál, amikor már szenvednek a fájdalomtól, bár jó hír, hogy egyre többen veszik komolyan az évenkénti szűrést is. Ilyenkor ugyanis nem csak a fogak és az így állapotát tekintjük át tüzetesen, de egészen komoly problémákra is fény derülhet még idejében” – hangsúlyozza dr. Benkő Krisztina. – “Ilyen szempontból felbecsülhetetlen a panoráma röntgennel és a 3D CT-vel végzett képalkotás. Ezek a berendezések ugyanis nem csak a fogpótlásnál vagy bármilyen beavatkozásnál elengedhetetlenek, de a rákszűrésnek is kitűnő eszközeként szolgálnak, hiszen jól láthatóak a felvételen a kóros, nem odaillő képletek. Ugyanilyen fontos a rákszűrés szempontjából a szájüregi képletek átnézése, áttapintása. Aki tehát komolyan veszi a száj állapotát, fogorvosa tanácsára mindenképpen válassza a képalkotás megbízható módszereit és legalább évente ellenőriztesse fogai és szájürege állapotát.”

Forrás: Oxygen Medical