Mellrákdiagnosztika

Kétszázezernél több 67 év feletti nő követéses vizsgálata alapján azt állapították meg amerikai kutatók, hogy a korán diagnosztizált emlődaganat nem rövidítette meg a nők élettartamát.

A tanulmányba 65 ezer, a mellrák kezdeti és I-es stádiumával 1992 és 2003 között diagnosztizált nőt vontak be, valamint 170 ezer olyan nőt, akinél nem állapítottak meg emlődaganatot. Mindkét csoportba 67 év fölötti nők kerültek be, akik sorsát 2006-ig – átlagosan nyolc éven keresztül – követték nyomon. A 80 éves kor alatti nők 89 százaléka élt öt évvel a rákot közvetlenül megelőző állapot, a DCIS (in situ ductalis carcinoma) és 87 százaléka az emlőrák I-es stádiumának diagnózisa után.

mell27

A 80 év fölötti nők körében ez az arány 70, illetve 66 százalék volt. Az öt éven belül meghalt nőknek 6-18 százaléka hunyt el mellrákja következtében, az elhalálozás leggyakoribb oka szívbetegség volt. A II-es stádiumban diagnosztizált emlőrák esetében már rosszabbak voltak a túlélési esélyek, ebben a csoportban 1,5-szer kisebb valószínűséggel élték túl a vizsgált szakaszt a daganattal diagnosztizált idősebb nők, mint azok, akiknek nem volt ilyen diagnózisuk. A tanulmány hétfőn jelent meg a Journal of Clinical Oncology című szakfolyóirat online kiadásában.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.