Méhnyakrák – Amit muszáj megkérdezni az orvostól

Amennyiben a méhnyakrákot időben felfedezik, lehetséges a teljes felgyógyulás, de mi a teendő a diagnózis felállítását követően?

A méhnyakrákkal küzdő nőknek ma már több kezelési lehetőség is rendelkezésükre áll. Ezek között említhetjük a sugárkezelést, a kemoterápiát, illetve ezek kombinációját. A kezelés kiválasztása elsősorban attól függ, mekkora a daganat és átterjedt-e a test más részeire, vagy sem.

Függ attól is, hogy a nő szeretne-e még teherbe esni élete során. Az orvos feladata részletesen elmondani a betegnek a kezelési lehetőségeket, valamint azt, hogy mit várhat ezektől, mik lehetnek a mellékhatások.

Együtt kell működnünk a doktorral és kidolgoznunk egy kezelési tervet, melyek egészségügyi szempontból megfelelőek, és a személyes igényeknek is megfelelnek. Orvosunk valószínűleg ajánlani fog egy specialistát, de mi magunk is megkérdezhetjük, kit javasol.

Fel kell keresnünk egy onkológust, egy sebészt, aki a méhnyakrák műtétekre specializálódott! E betegség kezelésében többféle specialista is részt vehet, beleértve a nőgyógyászt és az onkológust, valamint a sugárkezeléssel foglalkozó onkológust.

Az orvoscsoporthoz általában tartozik egy onkológus nővér, illetve egy dietetikus. A méhnyakrák kezelés megkezdése előtt meg kell tudnunk a lehetséges mellékhatásokat, valamint tájékozódnunk kell arról, hogy milyen mértékben befolyásolja majd a kezelés mindennapi tevékenységeinket!

Mivel a rák-kezelések gyakran egészséges sejteket és szöveteket is károsítanak, a mellékhatások gyakoriak: nem egyformák minden embernél, és változhatnak is egyik kezelésről a másikra.

petefeszek_kepgaleria7

A betegség bármely szakaszában rendelkezésre kell, hogy álljon minden lehetőség és támogatás, amelyekkel a mellékhatásokat csökkenthetjük, enyhíteni lehet velük a fájdalmat és egyéb tüneteket, valamint, természetesen, hogy segítsen a páciensnek megbirkózni az érzésekkel, melyeket a daganatos betegség okoz.

Érdemes orvosunkkal beszélni arról is, hogy részt vegyünk-e egy esetleges klinikai vizsgálatban, amely új kezelési lehetőségeket tanulmányoz.

Mit érdemes mindenképp megkérdeznünk a méhnyakrák kezelése előtt orvosunktól?

Például azt, hogy melyik stádiumban tart a betegség, és átterjedt-e a test más részére is. Ha igen, hová? Érdemes megtudni, kapunk-e egy másolatot a patológus jelentéséből. Meg kell kérdezni, melyek a kezelési lehetőségek, melyiket ajánlja számunkra az orvos, és, hogy egy vagy több kezelésre lesz szükség.

Mik a várható eredmények, kilátások a kezelés után? Melyek a kockázatok és milyen mellékhatásokra számíthatunk? Mit tehetünk ezek csökkentéséért? Érdemes megkérdezni, mivel készülhetnénk fel a méhnyakrák kezelésre!

Kell-e kórházban maradnunk, és ha igen, mennyi ideig? Mennyibe kerül egyáltalán a kezelés, illetve fedezi-e ezt vagy egy részét a társadalombiztosítás? Milyen mértékben befolyásolja majd aktivitásunkat, mindennapi teendőinket a kezelés?

Hogyan gondoskodjunk magunkról a kezelés idején? Mekkora az esély a teljes felépülésre? A kezelés után milyen gyakran lesz szükségünk ellenőrzésre, illetve kérdezzük meg, hogy megfelelő lehet-e számunkra egy klinikai vizsgálatban való részvétel!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.