Megnyerjük-e a csatát a melonoma ellen?

A bőrrák előrehaladott formájában gyakran halálos. Ha mégis javulásnak indul a beteg, azt valóságos csodának tekintik. Jimmy Carter korábbi amerikai elnök esetében is ez volt tapasztalható – hála egy új gyógyszernek. Vajon milyen hatékony megoldásokkal számolhatunk manapság?

Amikor a korábbi amerikai elnök, Jimmy Carter 2015 végén bejelentette, hogy előrehaladott melanomás megbetegedése visszavonulóban van, a 91 éves egykori politikus családja és támogatói fellélegeztek.

Van, aki szerint igazi csodáról van szó, hiszen a bőrrák ebben a stádiumában leggyakrabban halálos. Carter orvosa rámutatott, hogy az egyik gyógyszer lehet a fő oka javulásának, amelyet a volt elnök alkalmazott.

Egyéb kezelések mellett Carter a pembrolizumab (Keytruda) nevű orvosságot szedte, a legújabb készítmények egyikét, melyek az elmúlt 4 évben a bőrrák kezelésére megjelentek az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) engedélyével. Az új gyógyszereket robbanásszerű gyorsasággal hagyták jóvá, több évtizedes elakadás után, mely alatt jóformán minden melanomás páciens komor kilátásokkal számolhatott.

2015-be nagyjából 73 ezer új melanomás esetre számított az American Cancer Society, amelyekből kb. 10 ezer halálos kimenetelű.

Ám a szakértők bizakodnak: az FDA által 2011 májusa óta elfogadott készítmények megváltoztathatják a halálos statisztikákat. A gyógyszerek két kategóriába sorolhatók: immunoterápiás kezelések, melyek az immunrendszert erősítik, hogy harcolni tudjon a rák ellen, valamint célzott terápiák, melyek a gyakori genetikai mutációt célozzák meg, amely a melanomások csoportjára jellemző.

„Megváltoztak a játékszabályok – fogalmazott Len Lichtenfeld, orvos, az American Cancer Society helyettes főorvosa. – A kutatók hirtelen arról kezdtek beszélni, hogy a páciensek felénél javulás tapasztalható egyes gyógyszerek hatására. Az elmúlt években sokkal kevesebb reményt adhattak a doktorok az előrehaladott melanomával küzdő betegeiknek.”

melanoma

„Ez hihetetlen fejlődés – tette hozzá az orvos. – Van valami, amit ajánlhatunk, ott, ahol eddig szinte semmit sem tehettünk.”

A szóban forgó új gyógyszereket legtöbb esetben csak a IV. stádiumban levő vagy előrehaladott melanoma esetében hagyják jóvá – hangsúlyozta Dr. Joseph Skitzki, onkológiai sebészeti docens, a Roswell Park Cancer Institute munkatársa. A IV. stádiumban levő rák azt jelenti, hogy a betegség már megtámadta a többi szervet is, így például Jimmy Carter esetében az agyat.

Amennyiben az orvosok hamar felfedezik a melanomát, a műtéti beavatkozás 97-100 százalékos felépülési esélyt jelent.  Ám az előrehaladott állapotú melanománál igen csekély a remény a nyerésre – tette hozzá Skitzki, más szakértőkkel egyetértve.

Az új gyógyszerek sem működnek mindenkinél, s számos megválaszolatlan kérdés maradt.  „Nem vagyunk biztosak benne, milyen hosszú ideig tartanak a hatások a betegeknél – mondta el Dr. Lichtenfeld. – Még mindig tanuljuk, hogyan is segítenek ezek a készítmények.”

Ráadásul, az áruk is meglehetősen borsos. Egy átlagos Medicare páciens 60 ezer dollárt (több mint 17 millió forint) fizet az éves 300 ezer dolláros költségből a kezelésre, más gyógyszerekkel kombinálva. Más orvosságok esetében a szakértők szerint a költségek elérhetik az évi 1 millió dollárt betegenként.

Milyen gyógyszerekről van szó?

Az új immunoterápia gyógyszerek a melanomához a következők: Ipilimumab (Yervoy), Nivolumab (Opdivo), Peg interferon alfa-2b (Sylatron), -Pembrolizumab (Keytruda), Talimogene laherparepvec (Imlygic, T-VEC).

A Keytruda, Opdivo és a Yervoy ún. „ellenőrzőpont gátló” néven szerepelnek, mivel az immunrendszert segítik abban, hogy harcolni tudjon a rák ellen. Az Imlygic egy vírust használ, hogy segítse a tumorsejtek rombolását, kiváltva az immunrendszer válaszát a betegség ellen.

melanoma, rak

A célzott terápiák az alábbiak: Cobimetinib (Cotellic) in combination with vemurafenib, Dabrafenib (Tafinlar), Trametinib (Mekinist), Vemurafenib (Zelboraf).

A célzott terápiák dolga bejutni a sejtbe és „leállítani” azt, mondta el Tim Turnham PhD, a Melanoma Research Foundation ügyvezető igazgatója. Ezek a kezelések a genetikai mutációkat célozzák meg, melyeket a melanomás betegeknél találnak.

Mennyire hatékonyak a gyógyszerek?

Nos, ez magán a páciensen és a készítményen is múlik. Az új orvosságok néhány fajtájával a betegek 40 százalékánál előnyök tapasztalhatók – hangsúlyozta Dr.Joseph Skitzki. Ez sokkal nagyobb százalék, mint a hagyományos kemoterápiás gyógyszerek esetében a múltban, utóbbiak ugyanis nagyjából a betegek 10 százalékánál bizonyultak hatékonynak.

A páciensek 34 százaléka reagált jól a Keytruda gyógyszerre a klinikai vizsgálatokban. Néhányan közülük javulásnak is indultak.

Természetesen vannak olyan, előrehaladott állapotban levő betegek, akiknél nem látható javulás a gyógyszerek szedését követően sem – mondta el a szakember. „Vagyis, a háborút még nem, de egy csatát már megnyertünk” – fogalmazott.

Az ipilimumab és nivolumab kombinációja például életben tartotta a betegeket anélkül, hogy állapotuk súlyosbodott volna, 11 és fél hónapon át (vagy kicsit több, kicsit kevesebb ideig), már szétterjedt melanoma esetén – hangzott el az American Society of Clinical Oncology éves találkozóján 2015-ben.

bőrbetegség

Ez valóban figyelemreméltó előrelépés egy olyan betegség esetében, amelyet csaknem kezelhetetlennek tartottak 5 évvel ezelőtt – emelte ki Leonard Saltz orvos, a Memorial Sloan Kettering Cancer Center gyógyszer- és gyógyászati bizottságának vezetője.

Egy másik új orvosság, az Ilmygic, egy módosított herpesz vírus, azokat a melanoma elváltozásokat kezeli, amelyeket nem lehetett műtéttel teljesen eltávolítani. Egyenesen a melanoma lézióba fecskendezik. Másolatokat készít saját magáról a rákos sejtekben, majd arra készteti őket, hogy elpusztuljanak. 6 hónappal a kezelés megkezdése után a 436 beteg 16 százalékánál csökkenés volt tapasztalható a bőr- és nyirokcsomó elváltozásokban, amely legalább fél évig eltartott, összehasonlítva azzal, hogy korábban a páciensek csupán 2 százalékánál fordult elő javulás hasonló kezelés esetén.

A teljes felépülés még kérdés

A tanulmányok ugyanakkor nem mutatták azt, hogy az új gyógyszerek teljes túlélést biztosítanának – emlékeztetett az FDA. S azt sem mondhatják a kutatók, hogy olyan hatásuk van, mely miatt a rák nem terjed át más szervekre, így a tüdőre, csontokra, májra vagy az agyra. S ahogy más gyógyszerek, vannak potenciális mellékhatásaik, beleértve az influenzára hasonlító tüneteket. Akik szedik őket, herpesz vírusfertőzést is kaphatnak. Más szakértők azonban azt mondják: nem láttak semmi ilyen fertőzést.

Az emberek rezisztensek is lehetnek az immunoterápia gyógyszerekre – hangsúlyozta Turnham. Ám a szakemberek csak most kezdték tanulmányozni a rezisztenciát. Eközben azonban, ha a célzott terápia nem használ egyes pácienseknél, gyakran látható a rák gyorsabb terjedése. Az nem világos, hogy ennek oka egyszerűen a betegség természete, vagy valami, ami a kezeléshez kapcsolódik. „Könnyen lehet, hogy a célzott terápiák tartják ellenőrzés alatt az előrehaladást, és ha megbuknak, akkor a betegség, úgymond, behozza az elmaradt időt, utoléri magát”.

borrak

Túl korai lenne megmondani, mely új gyógyszerek a legígéretesebbek az élet meghosszabbítása szempontjából, A legerősebb „versenyzőnek” azonban a Keytruda és az Opdivo tűnik, illetve a célzott terápiák keverése.

„Ha összehasonlítjuk a 2- és 3 éves túlélési esélyeket az immunoterápia és célzott terápia esetében, az eredmények csaknem ugyanolyanok – mondta el Tim Turnham. – Ám általánosságban az immunoterápiának van szüksége hosszabb reakcióidőre. Erről még nincs adat.”

A legtöbb tumor kisebbé válik a kezelés hatására – a reakcióidő a tumor csökkenésének mértékét jelenti, valamint, hogy ez zsugorodás meddig tart.

A költségek mindenesetre az orvosok és a betegek számára is komoly problémát jelentenek. Tény, hogy minden gyógyszer drága az előrehaladott betegség esetében. A teljes költség aszerint is változhat, hogy a készítményt korlátozott kúrán belül adják vagy a végtelenségig, amíg csak azt nem tapasztalják, hogy ez már nem segít az illetőn.

Ezeknek a gyógyszereknek mindenesetre már ígéretes előnyeik vannak. A Keytruda nevű készítményt például jóváhagyták a tüdőrák kezelésében. Az Opdivo a tüdő- és a veserák kezelésére is használható a melanoma mellett.

Ám még így is komoly fejtörést igényel, mi az, amit a társadalom tud ebből fizetni és mennyit vállalhat a beteg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php