Még a májdonorok is depisek!

Évekkel a műtét után jelentkezhetnek fizikai és pszichológiai problémák azoknál az embereknél, akik májuk egy darabját rászorulóknak adományozták – állapították meg tanulmányukban német kutatók.

A 83 élődonor bevonásával készült felmérés eredménye szerint az adományozók csaknem felének voltak három vagy több év elteltével is panaszai, amelyek fő oka a fájdalomtól és emésztési gondoktól a depresszióig terjedően változatos volt. Az élődonoros májátültetésnél egy sebészcsapat eltávolítja az adományozó májának egyik lebenyét, majd ezt beültetik a transzplantált beteg testébe. Két hónapon belül a donor megmaradt mája visszanő teljes méretűvé.

"Van egy bizonyos kockázata a hosszabb távú szövődményeknek, amelyeket elvileg kontrollálhatunk, ha módosítjuk a műtéti technikát és szorosabban követjük a donorok egészségét a transzplantációs központokban" – hangsúlyozta Georgios Sotiropoulos kutatásvezető, németországi Esseni Egyetemi Kórház transzplantációs sebészprofesszora. A német tanulmányban részt vevő donorok átlagéletkora 36 év volt, az adományozás óta átlagosan hat év telt el.

z921qc3o3

Az adományozók mintegy harmadánál (31 százalék) szerepelt a panaszok között hasmenés vagy zsíros ételekkel szembeni intolerancia, tizedüknél reflux (a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe) jelentkezett. Néhány donor fájdalmat érzett még a műtéti terület vagy bordái környékén. Három adományozónál jelentkezett súlyos depresszió, közülük kettőnek kórházi kezelésre is szüksége volt. A 83 adományozó közül 39 nem jelzett elhúzódó problémákat, ám két egyébként egészséges, fiatal férfival nem kötöttek életbiztosítást arra hivatkozva, hogy még nem ismertek a beavatkozás hosszabb távú következményei.

Az Egyesült Államokban 1989 óta 4500 élődonoros májátültetést hajtottak végre, az első ilyen beavatkozásoknál gyerekek kaptak új májat, mert náluk kisebb darab májra van szükség a transzplantációhoz, ami az adományozó számára kisebb megterhelést jelent.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.