Lehet egy tetoválás a rák előrejelzője?

Az új orvosi találmány nemcsak jó trükk

A tetoválás számos okból születik: lehet művészi alkotás, készülhet a szeretet vagy a lojalitás kifejezéseként. Kutatók szerint most olyan, orvosi tetoválás is létrejöhet, amely előre jelezhet egy komoly betegséget.

Tetoválást több okból készíttethet magára egy ember. Ám mostantól lehetőség lesz arra is, hogy orvosi célból viseljen ilyet valaki.

Egérkísérletekben dolgozó kutatók ugyanis kifejlesztettek egy olyan, orvosi tetoválást, mely képes feltérképezni a súlyos betegségek korai jeleit. A biomedikai tetoválás szezonoros sejtekből áll, amelyek mérik a vér kalciumszintjét.

Kezdetben, amikor a bőr alá helyezik, láthatatlan – ám a szenzorok látványosak lesznek, ha megemelkedik a vér kalciumszintje. Ez ugyanis a hiperkalcémia nevű állapotot jelzi, amely számos rák esetében számít markernek, de egyéb betegségeket is jelezhet.

„A rák típusok 40 százaléka – beleértve a vastagbél-, a tüdő-, a mell- és a prosztatarákot – megzavarja a kalciumegyensúlyt (homeosztázist) – magyarázta Martin Fussenegger, a tanulmány vezető szerzője, a bázeli Bioszisztéma tudományi és mérnöki tanszék munkatársa. –  A biomedikus tetoválás célja jelezni az enyhe hiperkalcémiát.”

A tetoválás változása azt jelezheti, hogy a rákbetegségek közül valamelyik elkezdett kifejlődni.

Amikor megjelenik a magasabb vér kalciumszint, a miniatűr implantátum melanint szabadít fel s jelentkezik az árulkodó sötét szín a bőrön.

Hogy ez csupán szórakoztató trükknek bizonyul vagy olyan diagnosztikai eszköz lesz, melyre tökéletesen lehet alapozni, egyelőre kérdés.

Dr. Janice Dutcher, a New York-i Rák Kutató Alapítvány orvosi onkológusa elmondta: a tetoválás, mint innováció olyan, akár egy csinos trükk, de ésszerű ötlet. Új módszert mindig érdemes kipróbálni a súlyos betegségek korai felfedezésére.

Ugyanakkor véleménye szerint a vér kalciumszintjének ellenőrzése nem mindig hatékony módszer a rák időben történő felismerésére. Egyes rákbetegségek ugyanis – így a veserák például – csak akkor emelik a magas kalciumszintet, ha a betegség már előrehaladott állapotban van.

Dr. Norman Edelman, az Amerikai Tüdő Szövetség vezető tanácsadója osztja a nézetet. Úgy véli, valóban sok ráknál fordul elő későn a hiperkalcémia, amikor a betegség már szétterjedt. Így van ez a veseelégtelenség esetében is. Nem költene tehát az orvosi tetoválás szabadalmaztatásra túl sokat.

A kutatók egyébként egerek bőre alá ültették be a rák-detektáló tetoválást: olyan állatokéba, akiknél jelentkezett rákos tumor hiperkalcémiát okozva és olyanoknál is, akiknél nem emelkedett emiatt a vér kalcium szintje. A tetoválás azoknál az egereknél jelzett, akiknek nőtt a vérben a kalciumszintje.

Fussenegger szerint a tetoválás korán felállította a diagnózist, s ebben az időszakban a fent említett rákok nagyrésze még jól gyógyítható.

Kollégáival együtt le voltak nyűgözve a tetoválás érzékenysége és precizitása miatt. Az eszköz egyébként csak a tartósan fennálló magas kalciumszintet jelzi, ezért a téves diagnózisok száma elenyésző lehet.

A kutató ugyanakkor hozzátette: persze, az állatoknál működő szisztéma nem mindig vihető át teljes mértékben az emberekre. Az emberi kísérleteken azonban 5 éven belül elkezdik ebben a témában.

A tanulmányt a Science Translational Medicine közölte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.