Küzdelem az áltudományokkal – A csapból is “csodavíz” folyik

Az internetre kezdetben, mint az információkat sokakhoz eljuttató eszközre tekintettünk, ám mostanra megtapasztaljuk: a világháló révén inkább kollektív elbutulás megy végbe.

Kritika nélkül osztják meg sokan például az olyan híreket, amikor a parlagfűről, egy gyógynövényről, mágneskarikáról vagy bármi másról azt állítják, hogy az gyógyítja a rákot” – fogalmaz a lapnak adott interjúban dr. Fábián István kémikus professzor. A Debreceni Egyetem korábbi rektora közérthetően elmagyarázza azt is, miért nem érdemes nagyobb csodákat várni a különféle csodavizektől annál, mintha csapvizet innánk.

Ahogyan a daganatellenes kezelésekre a több szakorvos részvételével működő onkológiai munkacsoportok (onkoteam) tesznek javaslatot, úgy több szakma képviselőit bevonó fájdalomcsoportok létrehozását javasolja a kórházakban az Európai Fájdalom Társaságok Szövetsége.

Fotó: 123rf.com

Erről dr. Vécsei László, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának vezetője nyilatkozik. A Magyarországi Fájdalom Társaság korábbi elnöke hangsúlyozza: amíg egy daganat mérete képalkotó vizsgálattal objektíven megmérhető, addig a fájdalom mértékét kizárólag maga a beteg tudja megítélni, hiszen azt rajta kívül senki más nem érzi. 

„Minden daganatos betegség diagnózisával szembesülő embernél rutinszerűen fel kellene mérni a pszichológiai állapotot is, majd az orvosi kezelések mellett az aktuális mentális, érzelmi, lelki szükségleteknek megfelelő segítséget is felajánlani” – vallja dr. Mailáth Mónika, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság elnöke. Egy most induló országos vizsgálattal alapozzák meg céljukat, hogy az ország minden onkológiáján a vérnyomásméréshez hasonlóan váljon az állapotfelmérés részévé a pszichológiai állapot rögzítése is. Álláspontjuk szerint sokkal több betegnek kellene kapnia a mindennapok életminőségét és az életkilátásokat is pozitívan befolyásolni képes pszichológiai segítséget a betegút során.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.