Koronavírus és rák: milyen kockázatai lehetnek a fertőzésnek daganat esetén?

Ha szükséges, a kezelés is felfüggeszthető egy időre

Amennyiben daganatos betegség, rák esete áll fenn valakinél, joggal merülhet fel benne: hogyan érinti őt és kezelését a koronavírus fertőzés? Íme a válaszok.

Az emberek jó része tart a járványtól, s ez még inkább így van a rákbetegséggel küzdők körében. A páciensek joggal kérdezhetik, hogyan hat rájuk és kezelésükre a koronavírus fertőzés. Lássuk, mit érdemes tudni erről.

A fertőzés és az immunrendszer

Daganatos megbetegedés esetén nagyobb esélyünk van a fertőzések elkapására. Számos ráktípus megváltoztatja az immunrendszer működését. Egyes esetekben nem a betegség, hanem a kezelés befolyásolja a védekezőképességet. Még ha rák-túlélők vagyunk is, immunrendszerünk nem feltétlenül képes úgy megküzdeni a kórokozókkal, ahogy kellene.

Fotó: 123rf.com

A rák olykor bizonyos szerveket érinthet, például a tüdőt vagy a vesét. Ha a szervei nem működnek jól, az a test számára megnehezíti a kórokozók és a fertőzések elleni küzdelmet.

Tekintve, hogy a vírus, mely a Covid-19 eseteket okozza, új, bárki, aki ki van téve neki vagy megfertőződött, jó eséllyel lehet beteg. A legtöbb koronavírusos ember enyhe vagy közepes tünetektől szenved. Ugyanakkor, ha rákbetegséggel küzdünk és elkapjuk a vírust, súlyosabb problémákkal számolhatunk.

Koronavírus és rák kezelés

Egyes rák kezelések – így a kemoterápia és a csontvelő-transzplantáció – hatással lehetnek az immunrendszerre. Csökkenthetik a fehérvérsejtek számát és működését a szervezetben, ami a kórokozók számára megkönnyíti a szervezetbe való bejutást és a fertőzések elterjedését.

Miközben a járványhelyzet továbbra is fennáll, daganatos megbetegedés esetén orvosunk javasolhatja, hogy folytassuk a rák kezelését, vagy várjunk, amíg a koronavírus hatása a szervezetünkre enyhül. A kezelés halasztására van lehetőség. Így otthon maradhatunk, s nem kell bemennünk a kórházba. Bizonyos esetekben ugyanakkor az orvos kritikus fontosságúnak tarthatja a kezelés folytatását.

Amennyiben azt még nem kezdték el, a doktor megbeszéli velünk a legbiztonságosabbnak tekinthető következő lépéseket. Figyelembe veszi a rák stádiumát és típusát, valamint a biztonsági aggályokat, mielőtt eldöntené, kezdetét veheti-e a kezelés.

Ha klinikai vizsgálatban veszünk részt, szükséges ellenőrizni, folytatódik-e – ezt is felfüggeszthetik ugyanis átmenetileg a vírushelyzetben.

Hogyan óvhatjuk meg magunkat?

Amennyiben rákban szenvedünk, rendkívül fontos lépéseket tenni egészségünk megőrzésére a koronavírus-járvány idején.

  • Mossunk kezet gyakran szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig.
  • Ha emberek közelében vagyunk, tartsunk legalább 2 méter távolságot másoktól.
  • Tisztítsuk és fertőtlenítsük azokat a felületeket, melyekhez gyakran hozzáérünk, például pultokat, kilincseket, villanykapcsolókat, telefonokat és mosogatókat.
  • Ne érintsük meg a szemünket, orrunkat, szánkat, ha nem tiszta a kezünk.
  • Ha lehetséges, készítsünk elő több hétre elég gyógyszert és kulcsfontosságú készletet.
  • Ha emberek közé megyünk, viseljünk maszkot.
  • Maradjunk kapcsolatban orvosunkkal.
  • Amennyiben a kezelés véget ért vagy várakozó fázisban van, egészségügyi csoportunkkal továbbra is fontos kapcsolatban maradnunk. Ez történhet interneten keresztül is, ha szükséges, így nem kell bemennünk a kórházba.

A koronavírus tüneteivel is tisztában kell lennünk. Ha a jellegzetes tünetek – köhögés, légszomj, láz, hidegrázás, izom fájdalom, torokfájás, íz- vagy szagvesztés – jelentkeznek, hívjuk fel orvosunkat. Rák esetén nem valószínű, hogy tapasztalunk lázat, mert a kezelésünk hatással van az immunrendszerre.

Ha úgy gondoljuk, koronavírus-tüneteink vannak, elég felkeresnünk háziorvosunkat telefonon – beszéljünk a tünetekről, s ha megkapta a válaszokat, tudni fogja, szükséges-e a teszt elvégeztetése. Amíg a tünetek fennállnak, maradjunk otthon. Ha azonban súlyosbodnak, orvosra lesz szükségünk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.