Ingyenes oltással a méhnyakrák ellen

Hazánkban évente több, mint 400 nő veszti életét méhnyakrák miatt, mely nem tesz különbséget sztárok és civiliek között.

Mittelholcz Dóra újságíró és Pete Zsófia énekesnő – két ismert név a 2014-ben elhunyt  magyar nők közül, akik a 45 év alatti nőket érintő második leggyakoribb ráktípus, a méhnyakrák következtében hunytak el. Betegségét és a rákkal szembeni harcát nyilvánosan felvállaló két 33 éves hölgy sajnos alulmaradt a küzdelemben. Haláluk nemcsak közvetlen környezetük – rajongóik és olvasóik –, hanem a szélesebb rétegek számára is sokkolóan hatott. Pedig méhnyakrákban ma senkinek sem kellene meghalnia, hiszen védőoltással már a betegség kialakulása is megelőzhető. Hazánk tavaly vette fel a Nemzeti Védőoltási Rendbe a méhnyakrák elleni vakcinát, 2015-ben 43 ezer hetedikes lány szerezhet akár életre szóló védettséget.

vakcina2

A nemzetközi hírességek között sem ismeretlen a betegség: az argentin first lady, Evita Perónnál 1951 júniusában diagnosztizálták, és bár a korabeli szakvélemények szerint az adott stádiumban még műthető lett volna. Azonban ő nem akart eltűnni a nyilvánosság elől, és egyéves küzdelem után, 1952 júliusában elhunyt.

Jóval szerencsésebb a története a Kék lagúna című film sztárjának, Brooke Shieldsnek, akinél idejében felfedezték a méhnyakrákot, és akit azonnal meg is operáltak. Az amerikai színésznő később – méhnyakráktúlélőként! – két gyermeknek adott életet. Marylin Monroe élete végéig nem heverte ki, hogy nem lehetett édesanya. Ezért minden bizonnyal a méhnyakrákkezelő műtétek okolhatók, amelyek jelentősen károsították a szervezetét. 

Oltással a méhnyakrák ellen

Ezek a veszteségek és a kialakult betegség kezelésével járó megpróbáltatások azonban már megelőzhetők a Nemzeti Védőoltási Programban elérhető, tehát államilag támogatott térítésmentes védőoltással. Keleti Andrea, a méhnyakrákkampány idei arca tavaly adatta be a védőoltást lányának, Vikinek.

Szeretném, ha a lányom hamar önállósodna, és felelős felnőtt válna belőle. A védőoltást is megbeszéltük, közösen és egyetértésben döntöttünk mellette, hiszen egyszerűen elkerülhető vele egy sokszor halálos, de minden esetben nagyon megterhelő kezelésekkel gyógyított betegség.”

Magyarországon 2014 őszétől a Nemzeti Védőoltási Program égisze alatt kérhetik a szülők 7. osztályos lányuk számára a méhnyakrák elleni ingyenes védőoltást.

„A Nemzeti Védőoltási Programban ingyenesen elérhető vakcina ideális megoldás azoknak a lányoknak, akik közel teljes körű védelmet szeretnének a méhnyakrák ellen. Ez a méhnyakrák elleni oltóanyag ugyanis 93,2%-ban véd a betegség ellen függetlenül attól, hogy melyik HPV vírustörzs okozza a megbetegedést” – mutatott rá dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont járványügyi főorvosa.

A határidő: 2015. szeptember 11.

Az év első szülői értekezletén ugyanis minden érintett hetedikes lány szülei olyan írásos tájékoztató csomagot kapnak, amely – az oltással kapcsolatos információkon kívül – tartalmazza az úgynevezett szülői nyilatkozatot is. 

iskola 3

Annak érdekében, hogy a lányok térítésmentes állami támogatású méhnyakrák elleni védőoltásban részesüljenek, és védettek legyenek egy esetleges későbbi súlyos betegség következményeitől, ezt a nyilatkozatot legkésőbb 2015. szeptember 11-éig kell – kitöltve és aláírva – visszajuttatniuk az iskolába.

Az aktív szexuális életet élő idősebb nők számára is ajánlott az oltás beadatása attól függetlenül, hogy monogám kapcsolatban élnek-e vagy sem. Tavaly a jogosultak 80%-a, azaz 35.000 lány kapta meg a védőoltást.

Védőoltás rák ellen?

Igen, ugyanis a méhnyakrák szinte az esetek 100 százalékában a Human Papilloma Vírus valamelyik rákot okozó törzsével való fertőzés következtében alakul ki. A megfelelő védőoltás pedig magát a rákot okozó Humán Papilloma Vírus (HPV) fertőzést akadályozza meg.

A legtöbb daganatot nem lehet megelőzni, csak időben felfedezni és kezelni. A HPV elleni védőoltás kifejlesztése ezért volt orvostörténeti pillanat, hiszen máig ez az egyetlen olyan védőoltás, amellyel a rákos elváltozás kialakulását előzhetjük meg. A védőoltás beadatásán kívül a teljes körű védelemhez a rendszeres méhnyakszűrés is szükséges. Ha ezt a két módszert a világon mindenhol alkalmaznák, senki sem halna meg méhnyakrákban, sőt a betegség teljesen eltűnhetne a föld színéről” – hangsúlyozta dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus, HPV-szakértő.

A statisztikai adatok szerint a lányok és nők 80%-a kap életében legalább egyszer HPV-fertőzést, a leánygyermeket nevelő szülők közül mégis csupán 41% tudja, hogy bárki veszélyeztetett lehet, hiszen a méhnyakrákot egy vírusfertőzés (HPV) okozza.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.