Ihatunk alkoholt rákbetegen?

Az alkohol, akár kis mennyiségben is ronthatja a rákbetegek állapotát. Hogyan befolyásolja az alkohol a kezelést? Mikor ihatunk, és mikor nem?

Azoknak, aki szívesen fogyasztanak el egy-egy pohár bort az étkezésekkor, vagy a baráti társaságok látogatása során, ki kell kérniük kezelőorvosuk véleményét. A kemoterápiára az esetek többségében nincs hatással az elfogyasztott alkohol, de a legbiztosabb, ha orvosi hozzájárulást is kapunk.

Kizáró okok

Bár a kemoterápiát ritkán befolyásolja, azonban a kezelés során kapott más gyógyszerek – például fájdalomcsillapító, immunerősítő tabletták, altatók, vagy a hányinger csökkentését elősegítő szerek – esetében már kizáró ok lehet az alkoholfogyasztás. Ekkor ugyanis nem kívánt mellékhatások jelentkezhetnek, amik akár ronthatják is a beteg állapotát.

Kiszáradás

Az alkohol fogyasztása az előbbiek mellett azért sem ajánlott daganatos betegek számára, mivel elvonja a szervezetből a vizet. A hányinger, hányás, hasmenés a kemoterápia során sok betegnél jelentkező mellékhatások, amik még inkább fokozódhatnak, ha alkoholt is fogyaszt az illető!

sor_katt5

Májműködés

A máj feladata a méreganyagok lebontása a szervezetben. A kemoterápia során bevitt toxinok esetében elengedhetetlen, hogy a máj működése során megfelelően le tudja bontani a káros anyagokat, az alkoholfogyasztás viszont rontaná ezeket az eredményeket.

Mértékletesség

Az előbbiekből kiderült, hogy az alkoholfogyasztás nem ajánlott a rákos betegeknél, mivel nem kívánt mellékhatásokat eredményez, és megnehezíti a legyengült szervezet működését. Az onkológusok azonban, egyes esetekben engedélyezik egy pohár bor elfogyasztását, mivel az segíthet visszanyerni a beteg étvágyát.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.