Így lehet diagnosztizálni a bőrrákot

Egy bőrgyógyásznak elég csak ránéznie egy bőrnövedékre és azonnal meg tudja állapítani, hogy bőrrákról van-e szó?

Milyen technikai segítség áll rendelkezésre a diagnosztizáláshoz, minden esetben történik szövettan? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

Minden gyanús jelre fel kell figyelni

Minden gyanús változást meg kell mutatni bőrgyógyásznak.A bőrrák korai felismerésének egyik legfontosabb záloga a rendszeres, lehetőleg havi önvizsgálat. Ilyenkor érdemes egy családtag, barát segítségét is kérni, hiszen a háton, comb hátulján lévő anyajegyek nyilván nem jól láthatóak, még tükörből sem. A havi önvizsgálat azt is lehetővé teszi, hogy ismerősek legyenek az anyajegyeink, észrevehessük, ha bármilyen változás mutatkozik. Ha méretében, alakjában, színében, textúrájában megváltozik egy anyajegy, ha vérzik, viszket, váladékozik, hámlik, vagy gyanús, új bőrképletet észlelünk, mindenképpen fontos azt bőrgyógyásznak is megmutatni.
Elsőként mi is szemügyre vesszük az adott anyajegyet, szabad szemmel és egy úgynevezett dermatoszkópot is használva. Ez egy speciális, fénnyel működő mikroszkóp-szerű eszköz, amivel jóval részletesebben tekinthetjük át a területet – ismerteti a bőrgyógyász. – Nagy segítség, ha valaki anyajegyszámtól függően fél- egyévenként részt vesz az anyajegyszűrésen, amelynek eredményeit rögzítjük, így később van mihez hasonlítani az aktuális állapotot.

Foto123rf.com

Teljes testtérkép készítésére is van lehetőség

Amikor valaki anyajegyszűrésre érkezik, az esetleg változást mutató anyajegyen túl az egész testfelületet áttekintjük. Ez nem kis feladat azoknál, akik nagyon sok anyajeggyel rendelkeznek. A teljes testtérképes anyajegyszűrés különösen nekik lehet hasznos – mondja dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Az eljárás során a páciens egy automatikusan beállított kamera elé áll, amely minden oldalról, 20 pozícióból tökéletes minőségű képeket készít a test felszínén található minden anyajegyről, bőrképletről. A teljes testtérképes anyajegyszűrés további előnye még, hogy nem csak a rögzítés eszköze, de a felismerésben is segít. Egy speciális szoftver ugyanis automatikusan jelzi, ha új bőrképlet jelentkezett vagy változás állt be a korábbiak valamelyikében, ezzel lehetővé téve a korai stádiumú daganat minél előbbi felfedezését. Természetesen a szoftver ”véleményét” minden esetben személyesen is kiértékeljük, így lehet a legmegbízhatóbb diagnózist felállítani.

Foto:123rf.com

Minden eltávolításnál készül szövettan

Ha egy anyajegyet eltávolítanak, minden esetben készül szövettan, még akkor is, ha esetleg csak esztétikai oka volt az eltávolításnak. És bár egyes, nem gyanús esetekben szóba jöhet a lézeres kimetszés, a legbiztonságosabb eljárás mégis a sebészeti kimetszés. Az anyajegyek eltávolításakor ugyanis a legfontosabb szempont, hogy készüljön szövettani vizsgálat. Ebből lehet ugyanis megállapítani, hogy valóban volt-e a képletben rákos elváltozás, és ha igen, sikerült-e teljes egészében kimetszeni. Éppen ezért ajánlható leginkább a szakszerű sebészeti eltávolítás, amikor az anyajegyet teljes egészében, a szélein ép szövetekkel metszik ki, majd automatikusan szövettani vizsgálatra küldik.
Borbola doktornő szerint tehát a rendszeresen önvizsgálaton túl a legfontosabb, amit megtehetünk magunkért, a rendszeres bőrgyógyászati anyajegyszűrés!

14 dolog amire figyelni kell hogy elkerüljük a bőrrákot

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.