Hasnyálmirigy rák: új gyógyszer a láthatáron

Segíthet a BRCA-génmutáció esetén

Új kezelési lehetőség mutatkozik a hasnyálmirigy rákbetegségre. Azok, akik egy speciális gént hordoznak, mostantól egy új típusú gyógyszert is kipróbálhatnak.

Bizakodhatnak a betegek: újabb orvosságot hagytak jóvá a hatóságok, amely alkalmas a hasnyálmirigyrák kezelésére. Azok, akik hordoznak egy speciális gént, mostantól kaphatnak egy új típusú, Olaparib jellegű gyógyszert (Lynparza).

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) engedélyezte az Olaparib használatát első vonalas kezelésként olyan hasnyálmirigyrákban szenvedőknél, akiknél jelen van az ún. BRCA-génmutáció. Az Olaparib már jóváhagyásra került a BRCA-génmutációs petefészek- és emlőrákok gyógyítására.

E két rákbetegségre azonban számos egyéb kezelési módszer is létezik, miközben a hasnyálmirigyrák esetén csupán néhány lehetőség áll rendelkezésre. Ez a daganat típus egyike a leginkább kétségbeejtő rákoknak: a túlélési arány a gyakori rákbetegségek között a legalacsonyabb – 5 évig a diagnózist követően mindössze a betegek 2-9 százaléka él.

„A metasztázisos, azaz áttétes hasnyálmirigyrákkal küzdő betegek már hosszú ideje várnak új terápiás lehetőségekre pusztító betegségük ellen” – hangsúlyozta Julie Fleshman, a Hasnyálmirigyrák Akció Hálózat vezetője és elnöke a betegeknek szánt online támogatócsoportban. – “Az Olaparib jóváhagyása izgalmas új kezelési lehetőséget kínál a BRCA-génmutációval rendelkező, áttétes hasnyálmirigyrákban szenvedő betegek számára.

Azon pácienseknek, akik metasztázisos daganattal küzdenek, mintegy 4-9 százalékáról derül ki, hogy hordozza a BRCA-génmutációt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.