Halolaj a kemoterápiás gyógyszerek ellen

A halolajat tartalmazó táplálékkiegészítők zsírtartalma hatástalaníthatja a kemoterápiás gyógyszereket.

A két zsírsav, melyet egyébként a vérben található őssejtek is termelnek, immunissá teszik a daganatokat a terápiára. Holland kutatók megvizsgálták, hogy miképp alakul ki a tumorok ellenállása. Egérkísérletek kimutatták, hogy a vér őssejtjei reagálnak a széles körben használt cisplatin nevű rákellenes gyógyszerre. Kétféle zsírsavat kezdenek el termelni ennek hatására, a KHT-t és a 16:4(n-3)-t. Ezek egy sor kémiai reakciót indítanak el, ami azt eredményezi, hogy a rákos sejtek nem reagálnak a kemoterápiára.

A zsírsavak termelését megakadályozó gyógyszerek alkalmazásával megelőzhető ez a rezisztencia, mely „jelentősen javít a kemoterápia eredményességén”. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy ezek a zsírsavak bőségesen megtalálhatók a forgalmazott halolajas termékekben. Kimutatták, hogy ezek a recept nélkül kapható készítmények az egereknél meggátolták, hogy a kemoterápiás szerek kifejtsék hatásukat a daganatra.

hal11

Prof Emile Voest, az Utrechti Egyetem kórházának kutatási vezetője elmondta: „Kimutattuk, hogy az emberi szervezet maga is kiválaszt védőanyagokat a vérbe, melyek önmagukban is hatástalaníthatják a kemoterápiás szereket. Ezek az anyagok megtalálhatók némely halolaj-fajtákban is. Amíg lezajlanak a további kutatások, addig azt javasoljuk, hogy kemoterápiás kezelés során a beteg ne szedjen ilyen készítményeket.”

Jessica Harris, a Brit Rákkutatás egészségügyi információs menedzsere elmondta: „Ez az érdekes tanulmány javasol egy lehetséges módszert arra, hogy meg lehessen szüntetni a rák rezisztenssé válását, de jelenleg kezdeti stádiumban tartanak, ezért sokkal több kutatásra van szükség ahhoz, hogy más módszereket fejlesszenek ki az ellenállás megszüntetésére. Az is kiderült, hogy a halolajas termékek csökkenthetik a kemoterápia hatékonyságát. Azok a rákbetegek, akik ilyet szednek, vagy szeretnének szedni, konzultáljanak az orvosukkal, hogy érintheti-e mindez a kezelésüket.”

Forrás: