Halálos betegség, amit megelőz a nőgyógyászati szűrővizsgálat

Tavasszal minden nő szebbnek, üdébbnek és csinosabbnak érzi magát. És ez így rendben is van! Ám ahhoz, hogy ragyogni tudjuk, szükségünk van arra, hogy önmagunkra figyeljünk, feltöltődjünk, hogy aztán külsőleg-belsőleg megújulva, egészségesen élvezzük a természet és önmagunk ébredését! Tavaszi megújulásunk és nőiességünk kiteljesedésének elengedhetetlen részei azonban a nőgyógyászati szűrővizsgálatok is, különösen a méhnyakrákszűrés.

Ép testben ép lélek

A valódi tündökléshez nem elegendő néhány új ruha, egy tavaszi smink vagy egy új frizura. A külsőnk mellett a belsőnkre is figyelnünk kell! Az új darabok beszerzésére, fodrászra vagy kozmetikusra nem sajnáljuk az időt és energiát, a legfontosabb dologra: az egészségünkre azonban kevés időt és figyelmet fordítunk. Pedig a rendszeres szűrővizsgálat ugyan úgy része kellene, hogy legyen az életünknek, mint az aktív sport vagy a szépítkezés. Vannak ugyanis olyan betegségek, amelyek csak előrehaladott állapotban okoznak tüneteket, ám a nőgyógyászati szűrővizsgálat korai stádiumban is segít felismerni, és segíthet a gyógyulásban. Ilyen például a méhnyakrák.

Dr. Nagy László Zoltán, szülész-nőgyógyász, a Budai Egészségközpont munkatársa segítségével elárulunk 5+1 tényt a betegségről.

nogyogyaszat

Meglepő adatok

  • Évente mintegy 1300-1400 megbetegedést regisztrálnak hazánkban.
  • A méhnyak daganatos elváltozása leginkább a 35-60 éves korosztályt érinti, de sajnos egyre több a 30 év alatti beteg.
  • Kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. Például a korán kezdett nemi élet, sok partner, gyulladások, HPV vírus, dohányzás, nem megfelelő személyes higiénia.
  • Legjellemzőbb tünetei többek között az együttlétek alatt jelentkező fájdalom, azt követő vérzés, rendszertelen vérzés, deréktáji, alhasi fájdalom.
  • Évenként végzett nőgyógyászati szűréssel a méhnyakrák rákmegelőző állapota és a korai stádiumú betegség felismerhető, és megfelelő kezeléssel gyógyítható.
  • Személyes tipp: „Ne féljünk a vizsgálattól, mivel a méhnyak kevéssé érzékeny, így legfeljebb csak enyhe kellemetlenséggel jár a mintavétel, viszont sok fontos információt ad a vizsgálatot végző orvos számára” – tette hozzá dr. Nagy László Zoltán.

Ha igazán kiegyensúlyozottan és boldogan szeretnénk belevetni magunkat a tavaszi zsongásba, szánjunk magunkra időt: szerezzünk be egy-két új ruhadarabot, fussunk, ússzunk, vegyünk egy kellemes habfürdőt, és már most írjuk be a következő nőgyógyászati szűrővizsgálat időpontját a naptárunkba!

Forrás: Budai Egészségközpont