Gombák a rákkezelésben?

Úgy tűnik, a gombák új lehetőségeket nyitnak a daganatok diagnosztizálása és a rákkezelés terén. A gombafélék ugyanis jelen vannak az ember megbetegedéseiben.

A jelek szerint gombák segíthetnek új utakat találni a kutatóknak a rák diagnosztizálásában és kezelésében.

Az emberi test változatos mikrobiális ökoszisztémának ad otthont, amely alapvető szerepet játszik egészségünk fenntartásában. Testünkben laknak baktériumok, ősbaktériumok (archaeák), egysejtűek és gombák – olyan élőlények, amelyek növényekből, állatokból vagy bomló anyagokból táplálkoznak. A gombák, a penészgombák, az élesztőgombák és a mérgesgombák mind a gombacsalád tagjai.

A tudósok azonban csak nemrég fedezték fel, hogy az emberi szervezetben számos gomba található. Ami pedig figyelemreméltó: ezek jelen vannak a rákos megbetegedésekbenA gombák tevékenységének vizsgálata a rákos, daganatos környezetben új, de egyre terjedő tudományág – a baktériumokhoz és vírusokhoz képest. A szakemberek igyekeznek kideríteni, segíthet-e a rákos betegeken ez a tudás, és ha igen, hogyan.

gomba

Foto:123rf.com

A gombák rákellenes diagnosztikai, prognosztikai és terápiás eszközként alkalmazásának lehetőségét vizsgálja az az új tanulmány is, amelyet a San Diego-i Kaliforniai Egyetem (UCSD) kutatócsapata a Cell folyóiratban közzétett. A globális tudóscsoport megalkotta az első pán-rák-mikobióma atlaszt, amely 35 ráktípust tanulmányozott, valamint a hozzájuk kapcsolódó gombákat.

„A rák-mikroba társulásokat évszázadok óta kutatják, de a daganattal összefüggő gombákat ritkán vizsgálták” – írták a tanulmány szerzői.

Az új kutatás izgalmas és úttörőnek számít.

A rák-immunterápia a legjelentősebb forradalom a rákkezelés terén, a gombák pedig valóban immunválaszt válthatnak ki, nemcsak biomarkerként, hanem potenciális kezelésként is” – mondta dr. Sandip Patel, az UCSD onkológusa és a klinikai vizsgálatok vezetője.

A gombák jelenléte a legtöbb emberi rákos megbetegedésnél meglepetés, ugyanakkor várható is – jegyezte meg Rob Knight, PhD, a UCSD biomérnöki, gyermekgyógyászati, számítástechnikai és mérnök- professzora, a Micronoma társalapítója.

Mint kifejtette: meglepő, mert nem tudják, hogyan juthatnak be gombák a daganatokba az egész szervezetben. S egyben várható is, mert illeszkedik az egészséges mikrobiómák mintájához az egész testben, beleértve a beleket, a szájat és a bőrt, ahol a baktériumok és gombák egy összetett közösség részeként lépnek kölcsönhatásba egymással.

Gombák, mint kulcsok a rákbiológia terén

“Az eredmények igazolják a nézetet, miszerint a mikrobiom teljes egészében a rákbiológia kulcseleme” – mondta dr. Gregory Sepich-Poore, a tanulmány társszerzője, a Micronoma társalapítója és analitikai igazgatója.

Ez pedig potenciálisan jelentős lehetőségekhez vezethet, nemcsak a rák kimutatását illetően, hanem a gyógyszerfejlesztésben, a rák evolúciójában, a minimális visszamaradó betegség esetében, a visszaesésben és a kísérődiagnosztika terén is.

gomba

Foto:123rf.com

A tanulmány 17.401 betegszövet-, vér- és plazmamintában jellemzezte a rákos mikobiómát. A kutatók gombás DNS-t és sejteket fedeztek fel számos rákos megbetegedésben, a közösség összetétele azonban a ráktípusok tekintetében eltérő volt. Patel szerint a daganatos környezetben valószínűleg léteznek dolgok, amelyek vagy elősegítik a rákot, vagy kordában tartják azt.

„Az élő szervezetek kölcsönhatásba lépnek az immunsejtekkel. Ez a tanulmány az első lépés annak megértéséhez, hogy a daganaton belül milyen dolgok járulhatnak hozzá és/vagy gátolhatják a rák növekedését” – mondta.

Az egyik gombafajról például megállapították, hogy nagy mennyiségben van jelen az 50 évnél idősebb betegek emlőrákos daganataiban, míg egy másik faj jelentős mennyiségben fordult elő a tüdőrákos mintákban. A kutatók szerint jelentős összefüggések vannak a specifikus gombák és az életkor, a daganatok altípusai, a dohányzási állapot és az immunterápiára adott válasz között.

“A vérben lévő mikrobák felhasználhatók a rák kimutatására a mikrobiális biomarkereknek köszönhetően – utóbbiak a daganat jellemzői, amelyek segítségével azonosítható a betegség előrehaladása. Megfelelő elemzés esetén ezek a mikrobiális biomarkerek kimutathatják a rákot, még a kór első fázisában is” – mondta el Sandrine Miller-Montgomery, PhD, a Micronoma vezérigazgatója.

A cég egyébként megalakulása óta a mikrobiom által vezérelt folyékony biopsziára koncentrál – küldetésüknek tartják, hogy a rák kimutatható legyen a legkorábbi stádiumában, a leginnovatívabb kutatásokkal.

Olvasd el ezt is!

Hatékonyabb rákkezelés – Magyar kutatók alapozhatják meg a sikert

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.