Gerincfúziós műtét

A hátfájós betegek állapota rosszabb lehet a gerincfúziós műtét után.

Az utóbbi húsz évben a a gerincfúziós műtétek száma megháromszorozódott, azonban egyre vitatottabb hatásosságuk. A legújabb adatok szerint nagyobb arányban vezetnek tartós munkaképtelenséghez, mint a konzervatív kezelés. A kutatók véletlenszerűen választottak ki 725 beteget, akiknek derékfájását gerincfúziós műtéttel, illetve 725 olyan beteget, akiket konzervatív úton kezeltek. A műtét lényege, hogy a csigolyaközti porckorongot eltávolítva a csigolyák összecsontosodnak, így stabilizálva a gerincoszlopot. A résztvevők olyan 1999. és 2001. között kezelt Ohio-i betegek voltak, akiknek tartós munkaképtelenségét munkahelyi sérülés következtében kialakult derékfájás okozta.  A vizsgálat 2006-ban ért véget.

A vizsgált szempontok majd mindegyike rosszabb eredményt hozott a műtétes csoportban. Csak egynegyedük állt újra munkába, szemben a másik csoport egyharmadával.

shutterstock_650552413

A műtéttel kezeltek 11 százaléka vált teljesen munkaképtelenné, míg a konzervatívan kezeltek közül csak 2 százalék. Műtét után a betegek 85 százaléka folytatta a kábító fájdalomcsillapítók használatát, a konzervatívan kezelteknek csak 49 százaléka. Sőt, a műtétes csoport tagjainak 41 százalékánál a dózist emelni kellett.

Műtétek után a betegek 36 százalékánál léptek fel komplikációk (agyhártyagyulladás, veseelégtelenség, halál). A betegek 27 százalékát újra meg kellett operálni, három beteget négyszer is. A kieső munkanapok száma 1140 volt a műtétes és 316 a nem műtétes csoportban. „Nem azt mondom, hogy a gerincfúziós műtét fölösleges, csak azt, hogy előtte alaposan át kell gondolni a műtét javallatát.” – mondta a vizsgálat vezetője, Dr. Trang H. Nguyen, a Cincinnati Orvosi Egyetem doktorandusza. A vizsgálat eredményeit a Journal of American Medical Association című folyóiratban közölték.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.