Előbb lesz rákos az ideges ember?

Ha idegességre hajlamosak vagyunk, van még egy rossz hír a számunkra: egy tanulmány szerint az ideges emberek előbb lesznek rákosak

Nem éri meg ideges típusnak lenni – nemcsak azért, mert mindennapjainkat szükségtelenül rontjuk azzal, hogy mindenen felhúzzuk magunkat.

Egy új tanulmány szerint az idegességre hajlamos embereknél nagyobb a veszélye az agresszív rák kialakulásának. A kutatók egereken végeztek kísérletet, melyből kiderült, a súlyos bőrdaganatok inkább a szorongó egereket érintették.

A stresszes és állandóan aggodalmaskodó, idegeskedő embereknél ugyanez lehet a helyzet.

almos1

Az amerikai kutatók először azonosították laboratóriumi körülmények között az ideges egereket. Majd a szőrtelen állatokat ultraibolya sugárzásnak tették ki – ugyanolyan mértékűnek, mint amennyi az embereket éri, ha túl sokat tartózkodnak a napon.

Néhány hónapra rá bőrdaganatok jelentkeztek az egereknél – a szorongóknál és a kevésbé szorongóknál is -, a különbség azonban az volt, hogy az ideges állatoknál több daganat keletkezése volt megfigyelhető, és csak náluk fejlődött ki invazív bőrrák.

Az "ideges" egerek esetében magasabb volt a szabályozó T-sejtek szintje, melyek feladata az immunválaszt visszafogni. A kortikoszteron stresszhormon szintje ugyancsak megnövekedett az ideges egereknél.

Dr. Firdaus Dhabhar, vezető kutató a kaliforniai Stanford egyetemről elmondta: a szorongás tulajdonképpen fokozott érzékenység a fizikai szinten fennálló, vagy nem fennálló, vélt vagy valós stresszorokal szemben.

kolonoszkopia2

Meglepő, hogy a pszichológiai vonás azonosítását követően – bármilyen manipulációt megelőzően -, valóban kiderült, összefüggésben áll a fokozott idegesség és szorongás a daganatok kialakulásával és rosszabbodásával.

Természetesen további vizsgálatokra van szükség, hogy mindezt embereken is bizonyítani tudják.

"Elég baj az, hogy a rák diagnózisa és a kezelés is stresszel és idegeskedéssel jár, hiszen ezek felgyorsítjhatják a daganatos progressziót, ami állandósítja az ördögi kört – mondta el Dr. Fridaus Dhabhar. – A cél a szorongás és krónikus stressz hatásainak kiküszöbölése lenne, legalábbis a diagnózis és a kezelés idejére."

A krónikus stresszt már korábban is összefüggésbe hozták a rákkal és más egészségügyi problémákkal. Ez a tanulmány azonban az első, amely biológiai összefüggést mutatott ki az ideges, szorongó személyiség és a rák nagyobb esélye között.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.