Ellenőrizted a melled? – Az emlőrák tünetei

Bár elsősorban valóban nőknél alakul ki, nemcsak a hölgyek betegsége a mellrák, mely ráadásul fiataloknál és időseknél is jelentkezhet. Hogyan?

petefeszekrak_kepgaleria1Nem hiába hangsúlyozzák az orvosok az önvizsgálat fontosságát: az emlőrák, a legtöbb rákos megbetegedéshez hasonlóan kezdetben nem okoz tüneteket. A mell rosszindulatú daganata a mellrák (Neoplasma malignum mammae vagy Carcinoma mammae). A rosszindulatú daganat a hámsejtekből indul ki, melyek a mirigyeket alkotják. Az egyik leggyakoribb ráktípus.
Többnyire a 40 év feletti hölgyeket érinti, de fiatalabb nőknél is előfordul. Tévedés, hogy csak a nők betegsége: férfiakat is érint, igaz, csupán egy százalékuk betegszik meg emlőrákban, ugyanakkor a betegség igen agresszíven jelentkezik.
Mely tényezők vezethetnek a betegség kialakulásához?
Az emlőrák gyakrabban jelentkezik azoknál a hölgyeknél, akik nem szültek, vagy csak 30 éves kor felett hozták világra gyermeküket. Az alkoholfogyasztás növeli a mellrák kialakulásának esélyét, ahogyan az is, ha a családban már előfordult emlőrák, hiszen az egyenes ági rokonok között gyakori a halmozódás; nő a kockázat akkor is, ha az egyik mellben már volt daganatos elváltozás – utóbbi esetben nagy rá az esély, hogy az a másik emlőben is jelentkezzen. Bizonyos gyógyszerek is fokozzák a kockázatot – például a szájon át bevehető fogamzásgátlók vagy a hormonpótlók, melyeket a menopauza tüneteinek enyhítésére alkalmaznak.

Fontos a mellek önvizsgálata!
A mellrák tünetei, mint már említésre került, kezdetben nem mutatkoznak meg. Az önvizsgálat és a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés azért fontos, mert az emlőben vagy a hónaljárokban keletkező csomó kitapintása első tünetnek tekinthető. Bármilyen furcsa kidudorodás, mirigy duzzanat a menstruációt megelőzően vagy a vérzés idején okot adhat aggodalomra. Árulkodó lehet, ha a melleken beesettek, vagy éppen kidudorodnak az erek. Az emlőrák tünete lehet tehát minden nem szokványos dolog, elváltozás!

A rák jele továbbá, ha megváltozik az emlő bőre, valamint behúzódik a mellbimbó, megváltozik az alakja, nedvedzeni kezd. Ha az emlőrák már előrehaladott, a kór a bőrre is átterjedhet és kifekélyesedést okoz.

Amennyiben az orvos tapintásra valamilyen rendellenességet észlel egyik vagy másik mellben, a pácienst mammográfiára küldi. A vizsgálat során az emlőket átvilágítják röntgensugárral, így láthatóak lesznek az esetleges elváltozások. Emlő ultrahangvizsgálatra is lehetőség van, általában a fiatalabb korosztálynál. Annak megállapítására, hogy a daganat jóindulatú vagy rosszindulatú, szövettani mintavételre is szükség van. Annak érdekében, hogy megállapítsák, képzett-e áttéteket a daganat, további vizsgálatok is kellenek – mellkas röntgen, hasi ultrahang, laboratóriumi vizsgálat.

mellrak_11

Az emlőrák kezelése

Az emlőrák kezelése attól függ, milyen stádiumban van a betegség. Az első stádiumban a rák csak kis kiterjedésű és nem képez áttétet, vagy csupán a beteg mellel azonos oldalon levő hónaljárokban van áttét. Második stádiumban a hónalji nyirokcsomókra, a mellkas falára, sőt a bőrre is átterjedhet a daganat. A harmadik stádium már súlyosnak számít: a rák távolabb levő szervekben is áttéteket képez, akár a tüdőben, májban is.

A mellrák kezelése a korai stádiumban általában sebészi beavatkozással történik: műtét keretében vagy magát a daganatot távolítják el, vagy a teljes emlő eltávolítására is szükség lehet. (Természetesen ebben az esetben műtéti rekonstrukcióját el kell végezni). Sokszor a hónaljárokban levő nyirokcsomókat is el kell távolítani.

Amennyiben az emlőrák előrehaladottabb stádiumban van, az orvosok gyógyszeres kezeléssel, sugárterápiával a rákos sejtek pusztítását célozzák meg. Sugárterápiát alkalmazhatnak műtétek után, melyek során az emlő megmaradt, de a rák előrehaladott stádiumában is.

Kemoterápiás szerekkel szintén a sebesen osztódó, rákos sejteket pusztítják el. Mellékhatásai azonban a sokat emlegetett hajhullás, a hányás, hányinger – a beteg közérzete rossz, étvágya sincs.

A mellrák kezelés hatására az emlőrák jó eséllyel gyógyul, de mint minden rákos megbetegedésnél, itt is rendkívül fontos a korai felfedezés!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.