„Elektronikus nyelvek” a húgyhólyagrák korai felfedezésében

Korai szakaszban azonosítja a hólyagrákot

Komplex elektronikus eszközt készítettek szakemberek egy új kutatás során, mellyel hatékonyabban és olcsóbban lehet megállapítani a korai stádiumú hólyagrák betegséget, s a gyors diagnózis korábbi kezelést eredményez.

Összetett elektronikus eszközt fejlesztettek ki kutatók, mely egy lehetséges új, hatékony, egyszerű és költséghatékony módszert kínál a hólyagrák korai stádiumban történő azonosításához – illetve ahhoz is, hogy a már húgyhólyagrákban szenvedők állapotát monitorozza.

Az Amerikai Rák Szövetség (ACS) becslése szerint csak Amerikában évente 80.477 embert érint a húgyhólyagrák. Ezekből 17.670 haláleset származik Az orvosok az összes húgyhólyagrák körülbelül felét diagnosztizálják, amikor a rákos megbetegedés még csak „helyben van” – 3-ból 1 esetben már átterjedt a test más részeire is. A fennmaradó esetekben a rák a közeli szöveteket érinti, vagy a nyirokcsomókra terjed ki a hólyag környékén.

Jelenleg a húgyhólyagrák kimutatásának leggyakoribb módja a cisztoszkópia, valamint a vizelet citológiai vizsgálata. Az előbbi drága és invazív, s nagymértékben befolyásolja őket az is, miként végzi a vizsgálatot az orvos. Az utóbbi pedig nem igazán hatékony a korai felismerésben. A citológiai vizsgálatok hajlamosak a hibára, mivel nem a legjobbak a gyulladás és a rosszindulatú daganat közti különbség meghatározásában. A megfelelőbb eszköz létrehozása érdekében a spanyol székhelyű, Valenciai Politechnikai Egyetem, a La Fe Egészségügyi Kutatási Intézet és a madridi Biomedikai Kutatási Központ úgy döntött, kifejleszt egy nem invazív módszert, mely kihasználja az „ízérzékelő” szenzorok erejét.

Ezek az „elektronikus nyelvek”, melyek voltaméteres eszköznek nevezhetők, s utánozzák a módszert, ahogyan az ember ízlel, mintainformációs szoftverek és szenzorok használatával: ezek képesek azonosítani az oldható vegyületeket. A kutatók arra használják az eszközt, hogy ételt, vizet, bort, robbanóanyagot elemezzenek vele, de arra is alkalmazható, hogy biofluid mintákat teszteljenek a betegségek azonosítása érdekében. A kutatók az elektronikus nyelv alkalmazását a húgyhólyagrák meghatározásában egy valenciai konferencián mutatták be.

Az új kutatáshoz a tudósok korábbi tanulmányokat vettek alapul, amelyek rámutattak a hólyagrákos betegek vizeletének metabolikus különbségeire. A kutatók azt sugallják: az elektronikus nyelvek használata a vizeletminták tesztelésére olcsó és könnyen használható technikának bizonyulhat a hólyagrák legkorábbi szakaszainak kimutatására, s mint tudjuk, ez alapvető a beteg túlélési esélyeinek növelésében.

Javier Monreal, az UPV kutatója elmondta: számos kísérlet kapta már meg a hatóságok engedélyét a diagnózishoz és a húgyhólyagrák betegség kontrollálásához, ám egyik sem javította jelentősen a citoszkópia eredményeit. Carmen Martínez Bisbal, a kutatás társszerzője hozzátette: a tanulmány előzetes eredményei 75 százalékos pontosságot mutatnak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.