Édesítő, hús, okostelefon – Mi okoz rákot közülük?

Manapság egyre több használati tárgyról vagy élelmiszerről, italról hallhatjuk, hogy jó eséllyel rákos megbetegedést okoz. De vajon valóban tartanunk kell tőlük?

Sokféle hír terjed az interneten napjainkban – s ezen keresztül bizonyos tárgyakról, élelmiszerekről, italokról is időről-időre úgy értesülhetünk, hogy azok károsak, mi több, rákos megbetegedést okozhatnak.

Mi az igazság ebből? Lássuk az „alanyokat”.

1.Mesterséges édesítőszer: nincs bizonyíték rá, hogy növelné a rák kockázatát. A szacharin a patkányoknál kiváltott rákot, de az ő szervezetük másként reagál, mint az emberé. 2000 óta nem figyelmeztetnek rákra a szacharinnal kapcsolatban, s nincs bizonyíték az aszpartam esetében sem.

2.Röntgensugarak: az alacsony dózisú röntgensugár is növeli a rák esélyét, de kismértékben. Általánosságban, minél nagyobb a sugárzás dózisa, annál magasabb a kockázat. Ám nincs olyan sugárzás, amely teljesen biztonságosnak számítana.

3.Okostelefonok: a készülék, amelyet állandóan magunk mellett tartunk, ugyanazt az energiát sugározza magából, amit a mikrohullámú sütő. Régebben sem kötötték ezt a rákhoz, de több vizsgálatra van szükség. Mindenesetre, jobb, ha hosszasan nem tartjuk magunkon a készüléket.

4.Hús: főleg, ha feldolgozott és vörös, kevesebbre van szükség belőle. Egy hot-dog naponta már jelentősen növeli a vastagbél rák esélyét. A löncshúsok, felvágottak, hot-dogok mind nitrit tartósítószerrel készülnek, amelyek rákot okozhatnak. Ha a húst főzik vagy füstölik magas hőmérsékleten, PAH nevű vegyületet szabadul fel. Egyelőre még a tanulmányok sem egyértelműek azt illetően, miként érinti ez az embereket.

5.Palackozott víz: ha műanyag palackból isszuk, a vizünk könnyen tartalmazhat biszfenol-A-t (BPA). Ezt a kémiai anyagot használjuk az élelmiszerekben és az italtartókban (kivéve a cumisüvegeket). A szakemberek szerint ilyen kis mennyiségben még biztonságos a BPA, de ha kétségeink vannak, jobban járunk az üvegekkel.

6.Fogászati tömések: ne hívjuk azonnal a fogászt, hogy cserélje ki a fémszínű töméseket fehérre. A jelenlegiek is biztonságosak. Tanulmányok nem találtak összefüggést a higanyos tömések és a rák, vagy bármely más betegség között.

7.Kávé: a kávé közepes mennyiségben (nagyjából négy csésze naponta) csökkenti bizonyos ráktípusok esélyét, köztük a májét, a prosztatáét, a méhét és a száj-illetve torok rákét.

8.Dezodor és izzadásgátló: nincs olyan, nagyméretű tanulmány, mely alátámasztaná, hogy a dezodorok és izzadásgátlók mellrákot okoznak. Különböző feladatuk van: a dezodor blokkolja a kellemetlen szagot, míg az izzadásgátló enyhíti az izzadást. Sok, ösztrogén hormonként viselkedő kémiai anyag hozzájárul a rákos sejtek növekedéséhez. Ilyen a benzilparabén, butilparabén, metilparabén és propilparabén. A parabének hatása az emberi rák rizikójára nem ismert.

9.Fluorid: ezt a vízben, italokban, ételekben, fogkrémben és szájvízben megtalálható összetevőt már többször vizsgálták a rákkal összefüggésben, de komoly összefüggést nem találtak. Ha aggódunk miatta, érdemes utánajárni, milyen mértékben található meg a saját ivóvizünkben. Ha magas az érték, célszerű ásványvízre váltani.

10.Háztartási termékek: számos festék, rovarirtó, lakk és wax bocsát ki gázt, mely illékony szerves vegyületnek számít.

Ezeket valóban összefüggésbe hozták a rákkal, embernél és állatnál egyaránt. Kerüljük az olyan termékeket, melyeken az alábbi feliratokat látjuk: mérgező, maró, súlyosan irritáló, gyúlékony, nagyon éghető.

11.Áramkábelek: minden, amely villamos energiát használ, igen kismértékű sugárzást bocsát ki. Bizonyíték nincs rá, hogy ez rákot vált ki. A legjobb azonban, ha az elektromos eszközöktől egy karnyújtásnyi távolságra tartózkodunk.

12.Légszennyezés: a levegő szennyezettsége évente több mint 220 ezer, rákból eredő halálesettel köthető össze – legtöbbjük Ázsiában történik. A piszkos levegő és a hólyagrák között is erős az összefüggés. De egy adott egyénre meglehetősen alacsony a veszély. Jól tesszük ugyanakkor, ha mindig hallgatjuk a szmogról szóló híreket és ha túl magas a koncentráció, beltérben maradunk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.