Dohányzás gége- és gyomorrák

A dohányzás növeli a gége-és a gyomorrák bizonyos típusainak kockázatát még akkor is, ha felhagynak vele – állapította meg egy olasz tanulmány.

A kutatók 33 múltbeli tanulmány eredményeit összevetve kimutatták, hogy a nem dohányzókhoz képest az aktív dohányosok számára több mint kétszeres a kockázat a rákbetegség kifejlődésére a gégében vagy a gyomor egy részében, a gyomorszájban. Néhány kutatásból kiderült az is, hogy a nyelőcsőrák veszélye még akkor is magas, ha az emberek akár három évtizeddel korábban felhagynak a dohányzással.

Az adenocarcinomának nevezett két rákfajta a nyugati országokban viszonylag ritka, előfordulása különösen a kevésbé fejlett országokban magas. Az elmúlt évtizedekben azonban növekszik ezeknek a ráktípusoknak az előfordulása Európában és az Egyesült Államokban is, amit szakértők az elhízottak arányának növekedésével magyaráznak.

shutterstock_27191792

A dohányzást régóta azonosították kockázati tényezőként a gége- és gyomorrák esetében. A mostani kutatások segítettek pontosabban kimutatni a kockázat nagyságát.

Sőt azt sugallják, hogy a kockázat az átlagosnál magasabb marad egy bizonyos ideig a dohányzással való felhagyás után – közölte Eva Negri, a milánói Mario Negri Farmakológiai Kutatóintézet kutatója. A dohányzás abbahagyása bármely életkorban hasznos, ám úgy tűnik, hogy ezen ráktípusok esetében a kockázat csak lassan csökken – tette hozzá. Tanulmányukat az Epidemology szaklapban tették közzé az olasz szakemberek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.