Dietetikus: daganatot okozhat a sütéskor keletkező akrilamid

Rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet a sütéskor keletkező akrilamid nagy dózisú, tartós fogyasztása – hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára az M1 aktuális csatornán.

Erdélyi Alíz dietetikus hozzátette: a megelőzésnek a változatos étrend a kulcsa. Mint mondta, a vizsgálatok azt mutatják, hogy a felnőttek akrilamid-fogyasztásának legnagyobb részét sültburgonya, kávé, kenyér és keksz teszi ki.

Fotó: 123rf.com

“Egy étel akrilamid-tartalma a sütési időtől is függ, vagyis egy három percig pirított kenyérnek kevesebb a károsanyag-tartalma, mint egy hat percig pirítottnak” – jegyezte meg Erdélyi Alíz.

Forrás: Napidoktor.hu


2 hozzászólás

 1. Tom

  Akrilamid…………nem az érdekel,hogy van,hanem az,ha tudjuk,hogy van,tudjuk azt hogy hogyan keletkezik,tudunk-e tenni ellene hogy a sütés ilyet ne okozzon ??? …mert ugye a modern ember biológiája millió éve adoptálódott a tüzbeni sütéshez.Ha az (ös) ókori embernek az akrilamid nem okozott problémát (kenyér) akkor az miért okoz ma problémát ? Nem lehet hogy ezt a mai adalékok teszik problémává ???

  Válasz
 2. Péntek

  Kedves Napidoktor,

  csak 2 problémám van mindezzel:

  1. amit az élelmiszeripar gyárt (kávé, kenyér, keksz), tehát minden gyári, mesterséges előállítású ( amúgy rengeteg feldolgozott cuccot IS tartalmazó) ételféleség, annak rissz-rossz minőségéről a kapitalista élelmiszeripar tehet! Szeretném látni már egyszer, amint a magyar egészségügy érintett része, valamint a velük a harcban szoros egységbe forrt 🙂 dietetikusok és a munkaegészségügy dühödten kampányol a kapitalista élelmiszeripar ellen (mellesleg régen meg a szocialista volt a rossz!!!). Plakátokat, vagy legalább tacepaókat ragasztanak a pékségek ajtajába, a gyorséttermekhez és a kávézókhoz, meg az élelmiszernagykerek raktáraihoz és irodaházaihoz. ÉS NEM lökik ezt is rá teljes egészében a hétköznapi emberekre. Az jó, ha tájékoztatnak, de sok ember csak “sátoros ünnepeken”, meg járvány idején süt maga otthon kenyeret és kekszet, kávét meg még akkor sem pörköl… Nem ér rá. Más a dolga. KÉRDEZEM TEHÁT: miért nem tetszenek teljes gőzzel nekirohanni a kapitalista nagyiparnak ezügyben? Kíváncsi lennék a reakciókra!!!

  2.
  A 3 mondatos cikkből egyébként CSAK a konklúziók – nagy dózis és a tartósság pontos definiálása, valamint a változatos étrend – kifej-ejtése hiányzik a tanulatlanabb magamhoz hasonló számára, de az nagyon!

  Amúgy köszönjük szépen a mindennapi mannát, mi valszeg ilyen életmód mellett, amit ránk kényszerítenek, nem fogunk tudni magunkon segíteni!

  Üdv: Péntek

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.