Daganatot okoz a melltartó?

A melltartó viselésének rákkeltő hatása már régóta a köztudatban él, ám tényekkel nem igazolható a melltartó daganatokozó hatása.

Amerikai kutatók szerint 1995-ben készült 4700 nőn végzett kutatásuk szerint a „nyugatosodott" országokban sokkal gyakoribb a melldaganat, mint például Afrikában.

Nem önmagában a melltartó viselése okozza közvetlenül a daganat kialakulását, hanem a nyugati életmóddal együtt járó környezeti tényezők:

a stressz

– a mozgáshiány

– a táplálkozási szokások

a túlsúly

– az alkoholfogyasztás

– a jó szociális státusz

– a fogamzásgátló hosszantartó szedése

mell25

– a késői első terhesség

– a hormonterápia

– az ionizáló sugárhatás.

Ezek mellett bizonyított az örökletes emlődaganatnál előforduló BRCA1-2 gén mutáció szerepe is. A gyermeket vállaló nők esetében kevesebb emlődaganat fordul elő. A tanulmány ezek a tényezőket nem vette figyelembe.

A világon évente 1 millió, Magyarországon kb. 7000 új emlődaganatot diagnosztizálnak. A rendszeres szűrések száma a 45-65 éves nők körében 2 évente fordul elő.

A kényelmetlen melltartó 12 órán túli viselése során az emlő nyirokkeringése zavart szenved, méregtelenítő funkcióját nem tudja ellátni és ezáltal a rákkeltő anyagok és toxinok felhalmozódnak. A civilizált, egészségtelen környezetben a sejtek kontrollálatlan burjánzása vezethet a daganat megjelenéséhez.

Emellett a nem megfelelő melltartó viselése okozhat hátfájdalmat, bőrirritációt (fémmerevítő, mosópor) és dús keblek esetében az izomfájdalom mellett fejfájás is előfordulhat.

Az amerikai nemzeti Rákintézet nem sorolja a melltartó viselését az emlőrák rizikó tényezői közé. Értékelhető tanulmány akkor születhetne, ha azonos számú civilizált, melltartót viselő nőt és melltartót nem viselő, káros hatásoktól mentes környezetben élő nőt évtizedeken keresztül tudnának nyomon követni és összehasonlítást végezni.

A szűrések menete a következő: 45-65 éves korú hölgyek vizsgálata 2 évente mammographiával, ultrahanggal, 30 éves kor alatt ultrahang vizsgálattal.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.