Bélrák az irodai munkától?

Egy évtizedes ülőmunka megkétszerezi egyes bélráktípusok kockázatát, még akkor is, ha az irodista a munkaórákon túl rendszeresen végez testmozgást.

A megállapítását ausztrál kutatóktól idézték a The Daily Telegraph című brit napilapban. Nagy-Britanniában évente mintegy 40 ezer embert diagnosztizálnak bélrákkal, és 16 ezer hal meg miatta.

A páciensek 70 százaléka él a diagnózist követő egy év elteltével és fele éli túl legalább öt évvel. A bélrák kialakulásában közrejátszanak genetikai és környezeti tényezők is. Utóbbiak közül az életmódbeli kockázati faktorok a legjelentősebbek: a nagy zsírtartalmú étrend, a sok vörös hús fogyasztása, a nagy mennyiségű alkohol bevitele és a mozgásszegény életvitel.

tulora5

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói 918 béldaganatos és 1021 tumormentes ember adatait hasonlították össze. Az önkénteseket kikérdezték munkájukról, életmódjukról és fizikai aktivitásukról.

Ezek alapján megállapították, hogy a legalább 10 éven át ülőmunkát végző embereknél 94 százalékkal nagyobb volt a bélrák megjelenésének kockázata a disztális részen, a bélrendszer alsó szakaszán, és 44 százalékkal nagyobb volt a végbélrák kialakulásának valószínűsége.

A kutatók szerint bármennyi fizikai aktivitást iktattak szabad idejükbe az emberek, az nem tudta ellensúlyozni a hosszú éveken át folytatott ülőmunka káros hatását. "A megállapításnak foglalkoztatás-egészségügyi jelentősége van" – hangsúlyozták a tanulmány szerzői. A kutatási eredményeket az American Journal of Epidemiology című szakfolyóirat számában ismertették.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.