Áttétes rák kezelésben alkalmaztak mesterséges intelligencia-technikát

Sikeresen használták az előrehaladott daganatos betegségnél

A mesterséges intelligencia erejét használták szingapúri kutatók egy betegnél, előrehaladott stádiumú rák kezelésében. A daganat terjedését teljes mértékben sikerült megállítani.

Számos területen alkalmazzák ma már a mesterséges intelligenciát (artificial intelligence – AI), melyet kiemelkedő mértékben és sikerrel tud használni az orvostudomány. Szingapúri kutatók most a mesterséges intelligencia hatékonyságát vetették be egy előrehaladott állapotú rákos beteg kezelésénél, s a jelek szerint teljesen megállították a daganat továbbterjedését.

A Cuarte.AI elnevezésű platformot a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) fejlesztette ki. Lényege, hogy folyamatosan optimalizálja a gyógyszer-kombinációt a már áttéteket képzett rákos betegségnél kezelése során, megállítva ezzel a kór progresszióját.

A klinikai tanulmányban a páciens metasztatikus, azaz áttétes, kasztrálás-rezisztens prosztatarákban (MCRPC) szenvedett. A betegnek ZEN-3694 vizsgálati gyógyszerkészítmény és prosztatarákra ható enzulatamid gyógyszer kombinációját adták. A kutatócsoport a Curate.AI-t alkalmazta arra, hogy folyamatosan mutassa, mi az optimális adag a páciens számára jelenleg, ahhoz, hogy szervezetében megfelelő válaszreakciót érjenek el. Az újfajta rák kezelés lehetővé tette a beteg számára, hogy teljesen visszatérhessen normális életviteléhez.

A dinamikus dózis-adagolás még nem túl gyakori a rák kezelés terén. Az onkológiában általában arra használják, hogy csökkentsék a toxicitást” – fejtette ki Dean Ho, a NUS professzora, a tanulmány vezető szerzője.

Hozzátette: a Curate.AI mesterséges intelligencia-technika egyedi módon módosítja a gyógyszeradagolást, növelve a hatékonyságot. Klinikai tanulmányuk azt mutatta, hogy az adagolás nagymértékben befolyásolhatja a kezelés hatékonyságát és biztonságosságát.

Jellemző, hogy minden beteg kissé másként reagál egy-egy kemoterápiás kezelésre – az is megtörténhet, hogy sehogy, mivel a gyógyszer dózisok számára nem megfelelőek s nem fejtenek ki az esetében különösebb hatást.

A mesterséges intelligencia használatával jóval személyre szabottabb rák kezelés válik lehetségessé” – mondta Dean Ho.

A Curate.AI platform a beteg saját klinikai adatait használja – így a gyógyszeradagját, a daganatok méretének vagy a vérben lévő rákos biomarkerek szintjének változásait -, hogy meghatározza a szükséges adagot az egyedi reakció kiváltásához. A kalibrálás segít abban, hogy a terápia személyre szabott legyen, azonosítva a gyógyszeradagokat, melyek a lehető legjobb eredményt érik el.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.