Aggódnak az orvosok: nem is olyan ritka a szemrák?

Többeket diagnosztizáltak okuláris melanómával egy helyen

Kutatók egy extrém módon ritka szemrák két klaszterét vizsgálták a közelmúltban az Egyesült Államokbeli Alabamában és Észak-Karolina államban. A betegség a jelek szerint mégsem olyan elvétve fordul elő. A furcsa csak az, hogy a páciensek ugyanonnan származnak.

Bár a rákos megbetegedésnek számos fajtáját ismerjük, szemrákról meglehetősen ritkán hallani. Ennek oka az, hogy valóban extrém módon gyéren fordul elő. Az okuláris melanoma jellemzően 1 millióból 6 embernél jelentkezik.

Most mégis ezen szemrák két klaszterét vizsgálták a kutatók az amerikai Alabama és Észak-Karolina államban, ugyanis több olyan páciens gyűlt össze, aki ebben a betegségben szenved. Az Észak-Karolniai Huntersville-ben 18 embert diagnosztizáltak szemrákkal, míg az alabamai Auburnben – ahol a helyi egyetemen is megjelentek a páciensek – a betegek egy másik csapatánál jelentették ugyanezt a kórt – tudta meg a CBS News.

A betegek egyike Ashley McCrary, aki az Auburn Egyetemre ment – a közelmúltban Facebook-oldalt hozott létre, s elmondása szerint 36 ember válaszolt neki, akik szintén jelezték, hogy megjelennek az egyetemen. Őket ugyanis szintén okuláris melanoma szemrákkal diagnosztizálták. McCrary a CBS News-nak elmondta: azért cselekedett, mert bízik benne, hogy kiderül, mi folyik Huntersville-ben és Észak-Karolinában, valaminek kell lennie, amely összefüggésbe hozza egymással ezeket a szemrákos embereket. A pácienseket jelenleg dr. Marlana Orloff onkológus tanulmányozza kollégáival, a Philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem Sidney Kimmel Rák Központjában.

„A legtöbb ember senkit sem ismer, akinek szemrákja lenne” – mondta dr. Orloff a CBS-nek. – “Márpedig ezek az emberek mindannyian szemrákkal küzdenek, egy nagyon ritka betegséggel. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi történik itt?

Az Alabamai Egészségügyi Szakosztály ugyanakkor egyelőre korainak tartaná kimondani, hogy valamilyen rák klaszter, azaz a megbetegedés csoportosulása van jelen a területen.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.