A végbélrák korai észlelése

Elkerülhető a baj? Figyeljünk a jelekre! A végbélrák idejében észlelhető, ellentétben más daganatos betegségekkel, ahol a tünetek sokszor csak súlyos állapotnál jelentkeznek

Egyre gyakrabban diagnosztizált a colorectális rák, vagy ismertebb nevén végbélrák, azonban az aggasztó adatok miatt nem kell aggódnunk, ha a kór korai észlelés érdekében tisztában vagyunk, milyen jeleket kell figyelembe venni, illetve milyen lehetőségeink vannak a felépülésre.

A szűrővizsgálatok fontossága

Nem lehet eleget hangsúlyozni a betegségek észlelésénél, hogy a rendszeres, éves szintű szűrővizsgálatnál az esetek jelentős részénél képes az orvos az elváltozásokat még a daganat kialakulásának korai szakaszában felismerni. Ez pedig a rák esetében a beteg teljes felépülését jelentheti. A szűrővizsgálat még inkább ajánlottak 50 éves kor felett.

A PET/CT vizsgálat képes lehet már akár 3-4 mm-es elváltozás felismerésére is, amikor az illetőnek esetleg még semmilyen panasza nincs, hiszen a több cm-es polipok sem okoznak még tüneteket.

Végbélrák tünetei

A bélműködés szabálytalansága, a székrekedés, vagy a hasmenés észlelése egyaránt tünetei lehetnek a colorentális ráknak. Természetesen számos más betegség tüneteként is jelentkezhetnek, így gyanú esetén nem árt orvosi vizsgálatot kérni, azonban annak eredményéig felesleges a legrosszabb eredmény miatt aggódni. Sokkal több okot adhat a gyanakvásra és a szakember felkeresésére, ha a székletben vér jelenik meg. Szintén a tünetek közé sorolható az akaratlan fogyás, folytonos gyengeség, fáradtság és az alhasi görcsök.

petvastagbel_doboz12

Polipok

A vastagbélrák gyakran alakul ki vastagbél-, vagy végbélpolipból. Amennyiben rendszeresen eljárunk a szűrővizsgálatokra, sok esetben még a rák kifejlődése előtt gyógyíthatóvá válik a páciens. Az eltávolításuk kolonoszkópia során történik, amit szövettani vizsgálatok is kiegészítenek. Ennek eredményei szintén befolyásolják a további szűrővizsgálatok gyakoriságát.

Ne adjuk meg az esélyt!

A felsorolt tünetek esetében nem feltétlenül kell végbélrákra gyanakodni. Aranyér, gyulladásos bélbetegségek, vagy fertőzés miatt szintén észlelhetünk hasonló jeleket. A legfontosabb tehát az, hogy az orvosi vizsgálatok segítségével kizárható, vagy azonnal kezelhető egy eseteges végbélrák, mely végül a teljes gyógyulás sikerét jelentheti.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu