A rák 15 jele – mire figyeljünk, ha panaszunk van? – 2. rész

A herék elváltozásától az érthetetlen kimerültségig

A rák sajnos napjainkban is bőségesen szedi áldozatait, dacára az újabb orvosi technológiáknak és gyógyszereknek. Nagyon fontos időben felismerni a bajt. Bármely típusról van is szó, tudnunk kell, milyen tünetek lehetnek a rák jelei.

A rák nem válogat, megtámad időset és fiatalt egyaránt. A legjobb védekezés ellene a megelőzés – ha odafigyelünk a tünetekre, jó eséllyel időben észrevesszük a bajt. Lássuk a rák jeleit. Cikkünk első részében 7 jelet mutattunk be, íme a többi.

8. Változások a herékben: amennyiben csomót vagy duzzanatot érzékelünk a herében, nagyon fontos azonnal orvoshoz menni. A fájdalom nélküli csomó gyakran a hererák jele – egyes esetekben a férfi csak a has alsó részén tapasztal nehéz érzést, vagy úgy érzi, mintha heréi nagyobbak lennének.

fotó:flickr.com

9. Nyelési nehézségek: az átlagos megfázás és a savas reflux, sőt néhány gyógyszer is okozhat ilyen problémát. Ám ha nem javul a helyzet idővel és kezeléssel, fontos orvoshoz menni. A nyelési nehézség lehet a torok- vagy a nyelőcsőrák jele, melyet mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

10. Szokatlan hüvelyi vérzés: amennyiben a vérzés nem a szokványos menstruációhoz tartozik, annak számos oka lehet – rostdaganat vagy akár valamilyen fogamzásgátló. Ha a ciklusok között jelentkezik vérzés, illetve szex után, esetleg véres váladékot tapasztalunk, ki kell zárni, hogy nem a méh-, a hüvely- vagy a méhnyakrák esete áll fenn.

11. Szájproblémák: a rossz lehelettől a szájsebekig, számos elváltozás jelentkezhet a szánkban, melyek nem jelentenek semmit – ám amennyiben fehér vagy pirosas foltok, illetve sebek alakulnak ki benne, s ezek nem gyógyulnak pár hét alatt – különösen, ha dohányzunk -, fontos felkeresni orvost. A szájrák jelei lehetnek ugyanis ezek a tünetek.

12. Fogyás: természetesen, ha módosítjuk étkezésünket vagy mozogni kezdünk, jelentősen lefogyhatunk – okozhatja stressz vagy pajzsmirigyprobléma is. Ellenben ha a fogyás ok nélkül történik, gyanakodhatunk valami súlyosabb gondra. 5 kiló elveszítése próbálkozás nélkül sajnos lehet a rák jele. A gyomor-, a nyelőcső-, a tüdő- és a hasnyálmirigy rák egyaránt kivált ilyen tüneteket.

13. Láz: a láz nem mindig rossz dolog – gyakran csak azt jelzi, hogy a szervezet harcol a fertőzés ellen. Gyógyszer mellékhatása is lehet. Ha azonban nem múlik, s nincs egyértelmű oka, vérrák is állhat mögötte, így leukémia vagy limfóma.

gyomor

14. Gyomorégés vagy emésztési zavar: csaknem mindenkinél előfordul az égő érzés olykor, általában stressz vagy étrend miatt. Ha az életmódbeli változtatások nem segítenek, érdemes orvoshoz menni, aki kideríti a probléma pontos okát. Az ugyanis gyomorrák is lehet.

15. Kimerültség: számos dolog tehet bennünket nagyon fáradttá, legtöbbjük nem súlyos. Ugyanakkor a kimerültség érzés a korai rák jel is lehet, például a leukémiáé. Egyes vastagbél és gyomorrákok vérveszteséggel járhatnak, s az ember nem tud rájönni, miért fáradt. Amennyiben nem segít a pihenés, feltöltődés, mindenképp beszélnünk kell orvossal.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.