A rák 15 jele – mire figyeljünk, ha panaszunk van? – 1. rész

A bőrelváltozásoktól a véres vizeletig

A rák sajnos napjainkban is bőségesen szedi áldozatait, dacára az újabb orvosi technológiáknak és gyógyszereknek. Nagyon fontos időben felismerni a bajt. Bármely típusról van is szó, tudnunk kell, milyen tünetek lehetnek a rák jelei.

A rák nem válogat, megtámad időset és fiatalt egyaránt. A legjobb védekezés ellene a megelőzés – ha odafigyelünk a tünetekre, jó eséllyel időben észrevesszük a bajt. Lássuk a rák jeleit.

1.Elváltozások a bőrön: ha bőrünkön egy új folt jelenik meg, vagy egy már meglevő anyagjegy, folt megváltoztatja színét, formáját, méretét, okunk van bőrrákra gyanakodni. Akkor is, ha a folt nem hasonlít a többire a testünkön. A szokatlan jelek orvosért kiáltanak. Vizsgálatra van szükség.

2.Nem szűnő köhögés: ha nem dohányzunk, kis esélye van annak, hogy a köhögés rák jele. Általában asztma, reflux, orrcsepp vagy fertőzés váltja ki. Ám ha nem múlik, vagy vért köhögünk fel, különösen, ha dohányosok vagyunk, orvoshoz kell fordulni.

3.Mell elváltozások: a legtöbb mell elváltozás nem rák jele – de fontos így is megemlíteni őket orvosunknak. A nőgyógyásznak tudnia kell  bármilyen nyirokcsomó-, a mellbimbó változásról, esetleg váladékozásról, pirosodásról vagy megvastagodásról, illetve a mell fájdalmáról.

4.Puffadás: étrendünk és a stressz is okozhat puffadást, de ha nem múlik és mellette kimerültséget, fogyást, hátfájdalmat tapasztalunk, ellenőriztessük magunkat. Az állandó puffadás nőknél a petefészek rák jele lehet.

5.Problémák a vizeléssel: számos férfinál jelentkeznek vizelési gondok idősebb korban – gyakran kell vécére menniük, szivárog a vizelet vagy gyenge a sugár. Ezek általában a megnagyobbodott prosztatára utalnak, de prosztatarák jelei is lehetnek. Fontos felkeresni orvost a tünetekkel.

6. Duzzadt nyirokcsomók: a kisméretű, babformájú mirigyek a nyakban bújnak meg, valamint a hónaljban és a test már részein. Ha megduzzadnak, az többnyire annak a jele, hogy fertőzéssel küzdünk, mint például megfázással vagy torokfájással. Azonban néhány rák, így a limfóma és a leukémia is okozhat ilyen jellegű duzzanatot. Szükségünk van orvosra, hogy pontosítsa az okot.

7.Vér távozása vizelés közben: amennyiben vér távozik vizeléskor a szervezetből, mindenképp beszélnünk kell orvossal. A véres széklet a duzzadt, gyulladt vénáknak köszönhető, a probléma neve aranyér; de akár vastagbél rák jele is lehet. A vizeletben jelentkező vér húgyúti fertőzésre utalhat, ám ugyancsak jelezhet vese- vagy húgyhólyagrákot. Alapos vizsgálatra mindenképp szükség van!

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.