A hagymafélék védhetnek a rák ellen

Egyre nyilvánvalóbb az allium zöldségek előnye

Amellett, hogy kitűnő ízt kölcsönöznek szinte bármely ételnek, a hagyma és a fokhagyma – összeségében az allium zöldségek – a rák ellen is védelmet nyújthat nekünk egy új tanulmány szerint.

Kevés olyan ételünk van, amelyet ne tenne ízletesebbé, élvezhetőbbé a hagyma vagy a fokhagyma használata. Egy új, közelmúltban készült tanulmány most ráadásul rávilágít: ezen finom zöldségek a rák ellen is védhetnek bennünket. A fokhagyma, hagyma, póréhagyma, metélőhagyma és gyöngyhagyma allium zöldségnek minősül. A világ minden táján alapját képezik az ételek készítésének.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az allium zöldségekben levő bizonyos összetevők – például a flavanolok és szerves szulfurvegyületek – bioaktívak. Egyesek gátolják a rákos megbetegedés kifejlődését. A Kínai Orvosi Egyetem Első Kórházának kutatói nemrég arra igyekeztek rájönni, vajon a hagymafélék nagyobb mennyiségű fogyasztása megelőzheti-e a vastagbélrák kialakulását. Eredményeinket a Clinical Oncology szaklap ázsiai változatában közölték.

Ami a vastagbélrákot illeti, a kutatók jó ideje tisztában vannak bizonyos táplálkozási kockázati tényezőkkel – például azzal, hogy a vörös és feldolgozott húsok nagymértékű fogyasztása hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Kevesebbet tudnak viszont azon élelmiszerekről, melyek a rák ellen használhatók. Azt is vizsgálták már korábban, hogy vajon az allium zöldségek csökkenthetik-e a vastagbélrák kockázatát. S bár némelyik jelentős hatást azonosított, mások kismértékű interakciót találtak, vagy egyáltalán nem fedeztek fel ilyet. A legutóbbi tanulmány szerzői úgy vélik, az eredmények változatossága annak is köszönhető, hogyan gyűjtöttek adatokat. Egyes tanulmányok például minden allium zöldséget magukba foglaltak, mások csak keveset, esetleg nem olyan gyakran fogyasztottakat.

Mindezt szem előtt tartva a kutatók olyan tanulmányt dolgoztak ki, mely hitelesebben rögzíti az allium zöldségek hatását a vastagbélrák kockázatára nézve. Összehasonlítottak 833 vastagbélrákos személyt a 833, kontrollcsoportba tartozó emberrel, akik a kort és nemet tekintve egyformák voltak, sőt hasonló helyen is éltek. Mindegyikükkel interjút készítettek és leírták étkezési szokásaikat is. A kutatók felfedezték, hogy – ahogyan azt várták is – jelentős kapcsolat volt az allium zöldségek fogyasztásának szintje és a vastagbélrák kockázata között. Azon felnőtteknél, akik a legnagyobb mennyiséget ették a hagymafélékből, a rák kialakulásának esélye 79 százalékkal volt alacsonyabb az ilyen zöldségeket kevésbé fogyasztókhoz képest.

„Fontos megjegyezni, hogy a kutatásunk alapján egy dolog bizonyosnak tűnik: minél nagyobb mennyiséget eszünk az allium zöldségekből, annál jobb a védelem” – szögezték le a szakemberek.

Fordított hatást lehetett megfigyelni az allium zöldségek általános fogyasztását illetően – bizonyos típusokban, nevezetesen a fokhagyma, fokhagyma szár, hagyma, póréhagyma, tavaszi hagyma esetében. A korreláció a férfiak és a nők esetében is jelentős volt. Mindez azért is érdekes, mert egyes korábbi tanulmányok során volt különbség a nemek között. Egyik például azt mutatta, hogy gyenge a védő hatás a nők esetében – s enyhe növekedés mutatható ki a vastagbélrák kockázat terén a férfiaknál. Mostanra azonban egyre nő a bizonyíték arra, hogy összefüggés van a hagymafélék fogyasztása és a rák kockázatának csökkentése között.

Példának okáért egy dél-európai tanulmány felfedezte, hogy fordított összefüggés van az allium zöldségek alkalmazásának gyakorisága és számos gyakori rákos betegség rizikója között. Hasonlóképpen, egy meta-analízis az összefüggést vizsgálta az allium zöldség-bevitel és az adenomatózus polipok jelenléte között, amely a vastagbélrák előjelei. A legutóbbi tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy valamennyi allium zöldség nagy mennyiségű fogyasztása összefüggésbe hozható a kolorektális adenomatózus polipok kockázatának csökkentésével. Vagyis, érdemes a hagymafélékre szavazni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.