A férfi az oka a mellráknak?

Bár úgy hangzik, mint a nemek felcserélődése molekuláris szinten, a nőkben az emlőrák bizonyos típusainak növekedését az androgén férfi nemi hormon váltja ki.

Új kutatásukban a Dana-Farber Rákkutató Intézet kutatói felfedezték a rákos sejtek mechanizmusát, amely végrehajtja a hormon könyörtelen utasításait a növekedésre. A Cancer Cell július 12-i számában megjelent tanulmány több vonzó célponttal, többek között az androgén hatására aktiválódó sejtfehérjékkel is szolgál, amelyek alapján új kezelési módszereket lehet kifejleszteni. Az ezeket a proteineket gátló gyógyszerek lelassíthatják vagy elnyomhatják a daganatsejtek növekedését számos emlőrákos betegben, akiken a tamoxifen és más standard hormongátló szerek nem segítenek.

p9mdf3m64

„Az emlőrák egy új altípusát azonosítottuk, amely nem az ösztrogén, hanem az androgén hatására növekedik, és sikerült felderítenünk a jelzési útvonalakat, amelyek szerepet játszanak a növekedésben” – számolt be a tanulmány vezető szerzője, Myles Brown. „Azt is bebizonyítottuk, hogy az ezeket az útvonalakat és magát az androgén-receptort gátló gyógyszerek gátolhatják a daganat növekedését. Ez új lehetőségeket nyit meg azoknak az emlőrákos betegeknek, akik nem reagálnak a standard endokrin terápiákra.”

Az emlőrákok mintegy 70-75 százalékát az ösztrogén női nemi hormon váltja ki. Sejtjeik tele vannak ösztrogén-receptorokkal, amelyek olyan felépítéssel rendelkeznek, hogy magukhoz vonzzák az ösztrogénmolekulákat. Amikor az ösztrogén befészkelődik az ösztrogén-receptorba, az események láncolatát indítja meg, ami a sejt növekedését és burjánzását serkenti. A tamoxifen és a hozzá hasonló gyógyszerek megakadályozzák, hogy az ösztrogén a receptorba juthasson, ezáltal gátolva a növekedési folyamatot.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.