Valóban a nevetés lehet a legjobb gyógyszer

Az egészséget elősegítő, számtalan javaslat és gyógyszer közül talán egyik sem olyan fontos, mint a nevetés. Lássuk a bizonyítékokat arra, hogy valóban igen hatásos! Nagyon sok tanácsot kaphatunk manapság arra, mitől lesz jobb az egészségünk. A számtalan recept közül azonban talán egyik sem olyan lényeges, mint a nevetés!

A nevetés meglehetősen előkelő helyet foglal el az orvostudomány eszköztárában. Kutatások azt sugallják, hogy számos jótékony hatása – a stressz csökkentésétől a jobb légzésen át a szervezet immunrendszerének további erősítéséig, sőt, a fájdalomtűrő képesség növeléséig.

Hogy miért hatékony gyógyszer a nevetés? Legfontosabb előnye lehet, hogy pozitív hatást gyakorol a mentális egészségre, illetve képességünkre, hogy megbirkózzunk az élet problémáival, buktatóival, különösen az öregedés előrehaladtával. Ki ne tudná, hogy a humor nagyon sok mindenen átsegít?

A kutatások azt mutatják, hogy a nevetésre való hajlamunk nagyjából 23 éves korunkban elkezd „elpárologni” – hívta fel a figyelmet Paul Osincup, humor stratéga, az Alkalmazott és Terápiás Humor Egyesület korábbi elnöke.

nevet, boldog

Fotó: 123rf.com

„Több felelősségünk lesz hirtelen– egyetemi diploma, szakma tanulás, helytállás a munkahelyen, előléptetések, változó kamatozású jelzáloghitelek és hasonlók” – sorolta. – “S valóban csak a 70-es éveinkre tér vissza igazán a nevetési késztetés.”

Nos, ötvenvalahány év elképesztően hosszú időnek tűnik, mielőtt visszaszerezzük az élet egyik legértékesebb ajándékát – amely hatékony gyógyszer is. Minden izomra érvényes a „használd vagy elveszíted” elv – a nevetőizomra is.

„Ahogyan minden más éberségi és pozitív pszichológiai technika, a nevetés is igényel gyakorlást, szükséges a szándék és a sebezhetőség” – mondta Mallori DeSalle, a bloomingtoni Indiana Egyetem SBIRT Megvalósítási és Motivációs Interjúképzésének igazgatója, mentálhigiénés szakember és okleveles humorszakértő.

„A feltevés valójában az, hogy az életünkre lényegében bármikor tekinthetünk drámaként vagy vígjátékként” – mondta Osincup, aki hozzátette: minél inkább elmerülünk a humorban és elkezdjük valóban megtanulni, hogyan kell – szándékosan – használni és megtapasztalni a humort, elkezdjük „feltölteni a szivattyút” és életünk pozitívumaira koncentrálni.

Nem minden nevetés egyforma

A nevetés erejének kiaknázásához első lépés a nevetés nyelvének megértése. A nevetés tetszés szerint kiváltható, anélkül, hogy tényleg történne valami humoros vagy vicces dolog. Serkenthető fizikai érintkezéssel – például csiklandozással -, gyógyszerekkel (nevetőgázzal) vagy dinitrogén-oxiddal, melyet a fogászati eljárások során használnak. Ugyanakkor, a nevetés oka lehet a szervezet idegrendszerének megváltozása vagy mentális egészségi állapot is. Ez a formája kóros.

Ami viszont az egészséget és a jó közérzetet illeti, a legfontosabb a spontán, valódi nevetés – mint ahogyan arra egy 2021-es tanulmány is rámutatott. Ezt a fajta nevetést külső inger, például egy vicces helyzet, szituáció, vicc vagy pozitív érzelmek váltják ki. Humorgyakorlatokkal is aktiválható azonban.

nevet, boldog

Fotó: 123rf.com

 

Edzhető a humorizom

Természetesen a humorizom-képző gyakorlatoknak nem az a célja, hogy humoristák vagy előadóművészek új generációja alakuljon ki, vagy felvidítsanak valakit.

Mallori DeSalle és partnere, Lodge McCammon, PhD, oktató, terápiás humorista és zenész inkább az abszurditás tréninget alkalmazza munkája során. Ez a megközelítés arra ösztönzi a résztvevőket, hogy „abszurdizálják” kényelmetlenségeiket, újrafogalmazhassák a kellemetlen élményeket és rövid időre relaxálhassanak, kivonják magukat a negatív érzelmek, apró bosszúságok, kihívások hatása alól.

A csapat egyhónapos gyakorlatsorozatot is tartott egy közösségi Facebook-oldalon, amit Humor Games-nek neveztek el. A résztvevőkhöz egy felhívást intéztek a 4 hetes időszak folyamán, amely a humorra és annak előnyeire összpontosított, majd iránymutatást kaptak a felhívással kapcsolatban. Például azt kérték az alanyoktól: ne legyenek részesei a problémának (töltsék ki a hiányzó részt). Egy ilyen gyakorlat bemelegítés, amely segít az embereknek lassan felébreszteni egyébként pihenő humorizmaikat. A gyakorlati válasznak a valóság karikatúrájának és valami váratlan abszurd dolognak kell lennie.

Például: „Ne legyen része a problémának. Legyen hétköznapi bajkeverő.”

“A résztvevőket minden nap felkérték, hogy tegyék közzé válaszaikat és megjegyzéseiket, hogy mások is láthassák azokat. Minden hét egy pénteki eseménnyel (például a legviccesebb bejegyzéssel) zárult, amelyet megosztottak saját oldalukon és a teljes csoporttal. Az alanyokat arra is megtanították, hogyan készítsenek mémeket a felhívásból” – magyarázta McCammon.

„Ezek idővel egyre nagyobb kihívást jelentenek, s az utolsó 2 hétben terápiás gyakorlatoknak számítottak” – mondta a szakember. – “Ahelyett, hogy a résztvevőket arra kértük volna, kapcsoljanak be magukban valami abszurd dolgot, inkább azt kértük tőlük, csatlakoztassanak valamit, ami zavarja őket, vagy olyasmit, amivel nehéz dolguk van a mindennapokban.

Ezt követően a résztvevőknek azt mondták, hogy a kihívást vagy kellemetlen dolgot alakítsák át valami humorosabbra. A humoristák különösen ezekhez használtak mémeket.

„Az alanyok tehát megtanulhatják, hogyan alakítsák át gondolataikat, ahelyett, hogy a kényelmetlenségben és fájdalomban ragadnának, amit mi emberként hajlamosak vagyunk megtenni”– mondta el DeSalle.

Olvasd el ezt is!

Legújabb fájdalomcsillapító: Nevetés!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.