A nagy Ő

Néha szétzuhannak kapcsolatok és nem is biztos, hogy azért, mert elmúlt a szeretet vagy a szerelem. Elképzelhető, hogy nem tudták mederben tartani a  kapcsolatukat, mert legyünk őszinték, az érzelmeken túl is vannak bizonyos játékszabályok, amelyeket ha betartunk, működik a dolog, ha nem, akkor előbb-utóbb fejre állás lesz a vége.

Természetes módon mindenki keresi a párját, a nagy Őt. Igen ám, de a nagy Őt először magadban kell megtalálni, hogy utána megtalálhasd a világban. És ha a nagy Őt megtalálja magában az ember, és harmónia költözik a lelkébe, akkor már csak hab a tortán, hogy érkezik mellé egy olyan társ, akivel megoszthatja hétköznapjait, kudarcait és sikereit.

Már általános iskolában megtanultuk azt, hogy a nullát bármilyen számmal szorozzuk, akkor is csak nulla marad. Tehát ha az ember saját magával nincs kibékülve, nincs harmóniában, nincs összhangban, nincs boldogságban, akkor egy külső ponttól, történetesen egy másik személytől azt várni, hogy ezt rendbe tegye, nos, ez lehetetlen vállalkozás.

Fotó: 123rf.com

Három fő terület egészen biztosan van az ember életében, amit rendben kéne tartani. Az egyik saját maga, az ő személye, a teste-lelke. Nagyon fontos, hogy az ember foglalkozzon magával, ápolja a testét, pihenjen és táplálkozzon megfelelően. Igaz az a mondás hogy „mindig azt kapod, amit jutalmazol”. Tehát, ha én nem jutalmazom és díjazom magamat azzal, hogy megfelelően táplálkozom, elegendő időt fordítok a pihenésre és a testmozgásra, akkor ne csodálkozzam, hogy egy fáradt, agyonstresszelt, elhízott valaki fog visszanézni rám a tükörben.

Hiába van rendben az „én” területe, ez még kevés a boldogsághoz. Az emberek többsége vágyik valakire, és nagy valószínűséggel meg is ismerkedik valakivel. Összejönnek és akkor már két területe van az életének, hiszen van saját maga és van a párkapcsolata. Ide beletartozik a szexualitás, a gyermeknemzés és egyéb ehhez kapcsolódó dolgok, de igazából még ez is kevés a teljességhez. Hiszen valamiből fenn kéne tartani az életet és ehhez bizony ebben az univerzumban pénzre van szükség. Tehát el kell menni dolgozni. És ez a harmadik nagy fő terület, ahol az ember megtermel valamit, amit majd aztán hazavisz és szétoszt a családja, illetve saját maga között. A gond ott kezdődik, amikor ebből a három területből egyik sincsen rendben, ezért elkezd összekuszálódni.

Olyan ez, mint amikor egy háromszobás lakás helyiségeiben rendetlenség van, és attól várom a vágyott rendet, hogy összenyitom a szobákat.

Nem olyan régen találkoztam egy nagy cég vezetőjével. Elmondta, hogy nagyon sikeres és mutatta is a cég eredményeit, tényleg hibátlanok voltak a statisztikák. Csak mindemellett az érem másik oldala úgy nézett ki, hogy naponta 12-13 órát dolgozott, a felesége készült elválni tőle, és amikor a gyermeke hobbijáról kérdeztem, akkor a nagy általánosságok említése után zavarba jött.

Az igazi siker az, amikor mind a három terület rendben és összhangban van egymással. „Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” – mondja a dal is, ami nagyjából ezt az arányosságot közvetíti.

Nem gondolom, hogy átmenetileg nem borulhat fel az arány, mert lehet, hogy a munkahelyen van egy hajtósabb időszak és máris elbillen a mérleg nyelve. Ilyen esetben viszont  kommunikálni kell ezt a párunknak és adott esetben a gyereknek is. Történetesen azt, hogy most egy kicsit – vagy nagyon – nehezebb időszak következik, kevesebbet leszek otthon és azt is, hogy meddig fog ez tartani, ugyanis a  világon a legrosszabb érzés a bizonytalanság. Amikor nem lehet tudni, hogy mikor mi lesz. Ha az ember nem ápolja a családi életét, akkor az egy idő után széthullik, ha nem törődik eleget a párjával, akkor előbb-utóbb meg fogja találni valaki más, aki majd fog vele foglalkozni. Utána már verheti a fejét a falba.

Tanuld meg értékelni azt, amid van, mielőtt az élet tanít meg arra, hogy értékeld azt, amid volt!

Gyakran találkozni olyan esettel is, hogy két ember egymásra talál és ekkor az első fő terület, az „én” területe esik ki a játékból, mert csak egymásra koncentrálnak és csak a „mi” létezik számukra. Ez ugyanolyan problémás helyzetet fog szülni és előbb-utóbb vissza fog ütni, hiszen mindenkinek joga van ahhoz, hogy legyen hobbija, eljárjon a haverokkal biliárdozni vagy sörözni. A lányok meg vásárolni vagy moziba, kávézni vagy csak hogy egyedül beüljön egy sarokba és elolvasson egy jó könyvet.

Tehát, bármelyiket is húzzuk ki a három fő terület közül, az a tapasztalat, hogy a másik kettőt is magával fogja rántani. Ez meg nem jó állapot, mert a spirálon viszonylag gyorsan le lehet csúszni, fölmászni azonban annál nehezebb.

Pilát Gábor az elmúlt húsz évben közel 33.000 embert képzett értékesítési, vezetői, valamint kommunikációs tréningeken, továbbá több mint 8 éve tart személyes coaching-ot, azaz terepmunkát az üzleti szférában. Az itt szerzett tapasztalat alapján már a kezdetektől azt figyelte meg, hogy az alapvető igazságok, összefüggések az élet minden területén használhatók. Nem is lehetne másképp, hiszen a mondás szerint, ami igazság az mindenhol az, ami pedig nem működik mindenhol, az nem volt igazság. 

Szerző: Pilát Gábor

Szerelem


Nem több mint egy pillanat,

Egy percig, egy évig, vagy egy életen át,

S ha akarjuk, itt marad,

De az is lehet, hogy még tovább.


Ha magával ragad ez a nagy madár,

Visz minden határon át,

Nincs gond, nincs fal, nincs akadály,

Csak szépség, gyönyör és szárnyalás.

 

De vigyázz!

Lehet túl gyors ez a szárnyalás,

És tudva azt, hogy Neki a tilos sem szab határt,

Veszélyessé válhat az utazás.

 

Átok ez vagy adomány?

Tán ez a legnagyobb talány.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.