Vajon depressziós a gyerekem?

Rosszkedvű, szótlan, nehezen megközelíthető, nem találom vele a közös hangot, az ajtó mindig csukva van, érzem, hogy bántja valami… Sem a kamasz sem a szülő nincs könnyű helyzetben, de a baj orvosolható.

Tudta, hogy a tini gyereke depressziós? Észrevette a tüneteket, vagy csak szokásos kamaszkori viselkedésnek gondolta? Igaz, hogy egyik fiatal sincs kibékülve a világgal, lázadnak és kiélik magukat, amíg lehet – a szülői tiltás ellenére is, sőt! De nem minden az, aminek látszik…

Most többet megtudhat a betegségről, hogy tisztábban lássa a depresszió veszélyeit, amely az utóbbi évtized egyik legelterjedtebb problémája a kamaszok körében.

Mi a tinédzserdepresszió?

A depresszió egy pszichiátriai megbetegedés, egy olyan kezelésre szoruló állapot, ami pszichológiai és testi tüneteket is okozhat. Bármelyik korosztályban előfordulhat, a kamaszokat is beleértve. Elkeserítő tényekkel találhatjuk szemben magunkat, ha a statisztikákat átnézzük:körülbelül öt fiatalból egy, depresszióban szenved. A levert tiniknek pedig a 70%-a nem részesül a megfelelő gyógymódban.

Ha a tinédzserdepressziót nem kezelik, az eredmény komoly következményekkel járhat: például zűrös kapcsolatokat alakítanak ki, könnyebben befolyásolhatóak, így a drogfogyasztás esélye és az öngyilkosság elkövetési aránya megnőhet. A depresszió leggyakoribb tünete a szomorúság, ám lehetnek szélsőséges jelei is: ingerlékenység, harag vagy aggodalom. Gyakori testi panasz a hasfájás vagy a fejfájás.

shutterstock_614697588

Mik a tünetei a kamaszkori depressziónak?

– Egész nap letört és szomorú

– Értéktelennek érzi magát

Öngyilkosságról és halálról beszél

– Nyilvánvaló ok nélkül dühös, ingerlékeny;

– Sokat alszik, de alvászavarai vannak, és nehezen ébred

– Nem lel örömöt szinte semmiben

Kevés a mentális vagy fizikai energiája

– Nehezére esik a koncentrálás, a döntéshozatal és az emlékezés

– Problémái vannak a kapcsolataiban

Alkoholt iszik, drogot használ

Legszívesebben egyedül van

Hogyan kezeljük?

A tinédzserdepresszió gyógyítható probléma. A kombinált kezelés a leghatásosabb: a megfelelő gyógyszeres ellátás mellett tanácsadást kell alkalmazni, hogy a problémák felszínre jussanak. Persze amellett, hogy felkeressük az orvost még jó néhány olyan lehetőség van a kezünkben, melyek segítségével jobban érezhetjük magunkat.

zhrxgbvj18

Ilyen például a testmozgás. Olyan sportot válassz, mely nem csupán tetszik, de örömöd is leled benne. Ez lehet csapatsport, tánc, jóga, úszás, vagy különféle meditációs gyakorlatokat. Fontos, hogy feltárjuk a baj gyökerét, erre pedig a legjobb megoldás, és leghatásosabb a kilábolás szempontjából, ha magunk jövünk rá, hogy mi az.

Kérdezzük meg magunktól, hogy hol van a gond? Otthon, a kapcsolatunkban, iskolában? Ha megvan, ne rágódjunk rajta, keressünk megoldást! Változtatni a hozzáállásunkon, magunkon nem fog senki helyettünk. Nehéz, de a döntés bizony a mienk.

A depresszió az étkezési szokásokat is befolyásolja: van, aki egyáltalán nem tud enni, és van a másik véglet is, aki pedig állandóan éhes.  Ha nem étkezünk rendesen, az kihat a kedvünkre, energiaszintünkre és máris beindul az ördögi kör. A lényeg a rendszerességben van!

Sokszor segít, ha kibeszéljük a problémát, de ez nem mindenkinek megy. Próbáljuk meg másképp kifejezni: írjunk naplót, blogot, verset. Táncoljunk, énekeljünk, rajzoljunk! Kiáltsuk bele a világba a problémát! A lényeg, hogy tedd, amit szeretnél, és ami kiteljesít, kifejez téged!

Adjon egy esélyt a depresszió gyógyítására nálunk a Benyovszky Orvosi Központban!


Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.