Tini Zsaru tábor a bűnmegelőzés jegyében

Bár a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma nem, azok súlyossága azonban jelentősen növekszik Csongrád megyében. A projekt célja a fiatalkori agresszió csökkentése, a bűnmegelőzés, az áldozattá válás megelőzése Üllés és Forráskút térségében. A programsorozat nyári időszakának négy tábora közül harmadik az Üllésen megvalósuló Tini Zsaru tábor, melyen önkéntes jelentkezés, valamint gyermek- és családvédelmi hatósági ajánlások útján, összesen 25-30 kiskorú vesz részt. A szociális, pedagógiai és rendészeti szakemberek bevonásával összeállított eseménydús program során többek között zseblámpás, éjjellátó készülékes éjszakai bevetésre is sor kerül.

A projekt nyári időszakában többek között négy tábor szolgálja a fenti célkitűzéseket, melyek sorában harmadik lesz a 2013. július 29 – augusztus 2. között zajló Tini Zsaru tábor. Az Üllésen megrendezett programra önkéntes jelentkezés útján, valamint a gyermek- és családvédelmi hatóságok javaslatai alapján, a helyi általános iskolásokon kívül a szomszédos Forráskútról is érkeznek gyerekek. Így összesen 25-30 kiskorú vesz részt az ötnapos táborban. A szervezők úgy állították össze a tematikus hét akciódús programjait, hogy az ismeretterjesztés, felvilágosítás és a játékos, nyári kikapcsolódás egyaránt hangsúlyos szerepet kapjanak. A kimondottan a bűnmegelőzést szolgáló aktivitások családvédelmi munkatárs, drámapedagógus, pszichológus, rendőrtiszti szakközépiskolai pedagógus és rendőrök bevonásával valósulnak meg.

A hagyományos nyári táborokhoz hasonlóan, kézműves foglalkozások, társasjátékok és torna is színesítik a programot.  A résztvevőknek, azaz a tini zsaruknak, azonban olyan kihívásoknak is eleget kell tenniük, mint a zseblámpás, éjjellátó készülékes éjszakai bevetés, az ujjlenyomat-vétel, a nyomrögzítés, a kommandós ruha felvétele, az akadály és taktikai versenyeken való helytállás. Egy egész délutános önvédelmi képzés is a tábor része, melynek során önvédelmi technikákkal, funkcionális állóképesség gyakorlatokkal ismerkedhetnek, valamint az áldozattá válás elkerüléséről, a félelem kezeléséről és az alapvető pszichés folyamatokról tanulhatnak a gyerekek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.