Mit kell tudni az esemény utáni tablettáról?

Az esemény utáni tabletta kiváltója sokszor tart tőle, hogy furcsán néznek majd rá a patikában, s bizonyos esetekben valóban hibás abban, hogy hiba csúszik a védekezésbe. Netán nem is védekezett, de olyan is bőven előfordul, hogy nem tehet a dologról.

Megtörténhet ugyebár, ha nem is gyakran, hogy elszakad az óvszer, kiderül, hogy nem vettük be a fogamzásgátlót, bár azt hittük, hogy igen, vagy valamilyen egyéb „baleset” zavarja meg a szexet. Ilyenkor aztán jön a pánik: most mi lesz? Azonnal cselekedni kell! Ne pánikoljunk, mert ha pár órán belül nem tudjuk beszerezni a gyógyszert, még nem történik baj.

Az esemény utáni tabletta éppen az ilyen véletlenek alkalmával siet a segítségünkre, nem mindenki tudja azonban használatának pontos körülményeit. Az esemény utáni tabletta leginkább sürgősségi fogamzásgátlónak nevezhető. Hatásos, nyugodtan rábízhatjuk magunkat.

Mégis, miben különbözik a hagyományos fogamzásgátlótól? Lényege, hogy ha a szexbe némi hiba csúszott, és azt sejtjük, hogy teherbe eshetünk, gyorsan be kell szereznünk a tablettát, legajánlatosabb 3 napon belül bevenni, de még az 5 nap is belefér.

Ugyanolyan hatóanyagai (hormonjai) vannak, mint egy átlagos antibébi tablettának, de a szervezetben másutt fejti ki hatását. Talán nem kell mondani, hogy érdemes minél előbb bevenni a fokozott hatékonyság érdekében: 72 órán belül a legnagyobb, csaknem 90 százalékos a biztonság.

ovszer

Hatását úgy fejti ki, hogy megakadályozza a petesejt és a sperma találkozását, vagy pedig ovulációt idéz elő. Ennek következtében nem lesz petesejt, amit a spermium megtermékenyíthet. Egyet vagy kettőt kell általában bevenni belőle. Fontos tudni, hogy ez nem abortusz tabletta, ugyanis ha a terhesség már bekövetkezett, a magzatnak nem tud ártani.

Természetesen van oka, hogy az esemény utáni tabletta nem napi rendszeres használatra készült, csak az elszúrt (vagy nem is használt) védekezés megoldására. Ebben a tablettában ugyanis nagyobb mennyiségű progresztin található, melynek a mellékhatása is több.

Hányingert, szédülést, fejfájást okozhat – ezek múló tünetek -, esetleg a menzesz szabálytalan lehet miatta, de hosszú távon sem okoz semmilyen problémát, ha esetleg több alkalommal kényszerülünk a használatára szexuális életünk során.

Az esemény utáni tabletta tehát hatásos, ám nem egyenértékű egy mindennapi használatra kitalált gyógyszerrel, óvszerrel vagy más fogamzásgátló eszközzel, és persze a különféle nemi betegségektől sem véd!

Ami a dolgok anyagi oldalát illeti, sok pénzt és időt megspórolhatunk magunknak, ha inkább gondoskodunk a megfelelő védekezésről, mert az esemény utáni tabletta kissé drága. Nőgyógyásszal kell felíratni, vény nélkül nem lehet megvenni. Tizenhat éves kor felett felírják receptre.

Egyszóval legyen a hangsúly a felelősségteljesen védekezésen, ha pedig mégis, önhibánkon kívül probléma adódna szex közben, az esemény utáni tabletta segít.

Forrás: